A kenyai elnök nem engedélyezte a csillagászati prémiumokat

A parlamenti képviselők kilencmilliós prémiumot szavaztak volna meg maguknak, a állampolgári felháborodás miatt azonban az elnök végül ezt a kezdeményezést elutasította.

Miután a parlament megszavazta magának az ötéves ciklust lezáró, fejenkénti 9,3 millió kenyai shilling (23 millió forint) prémiumot, több száz feldühödött kenyai tódult a főváros, Nairobi utcáira. A felháborodás oka, hogy miközben a képviselők kiemelkedően magas fizetést kapnak, a költségvetési hiányt adóemelésekkel próbálják kezelni. Mwai Kibaki elnök, engedve a nyomásnak kedden végül megtagadta a pénzek kifizetését. Érvelése szerint azért, mert „egyrészt alkotmányellenes, másrészt tarthatatlan a fennálló gazdasági helyzetben.”

A kenyai képviselők a világ legjobban kereső politikusai közé tartoznak. Kelet-Afrika legerősebb gazdaságával rendelkező országában a honatyák havonta közel 3 millió forintnyi kenyai shillinget keresnek átlagosan, aminek nagy része adómentes juttatás, miközben egy szakképzetlen segédmunkás havi 13 ezer forintnak megfelelő fizetést kap. Tavaly, mikor a kormány megadóztatta volna ezeket az összegeket, a 224 képviselő ezt leszavazta, és inkább új székeket vetett magának, melynek darabja félmillió forint volt. Nem meglepő tehát, hogy a kenyaiak többsége lusta, korrupt és kapzsi embereknek tartják a parlament tagjait.

A kenyai büdzsében kialakult, 40 milliárdnyi deficitet (100 milliárd forint) az okozza, hogy a tanárok és doktorok sztrájkja után a kormány fizetésemeléssel nyugtatta le a kedélyeket.

Weszprémy Gábor

Friss hírek