Chávez nyert: bukott vagy győzött a demokrácia?

Elmaradt a fordulat a latin-amerikai országban. Venezuela történetének legszorosabb választási küzdelmében a jobbközép Capriles alulmaradt a harmadik elnöki ciklusát kezdő Chávezzel szemben.

Hugo Chávez győzelmét hétfő hajnalban jelentette be a választási bizottság. A bejelentést országszerte feszült várakozás előzte meg, a kiélezett kampány után az ellenzék nagy reményekkel várta a vasárnapi elnökválasztást, várakozásaik azonban nem teljesültek.

80 százalékos részvétel mellett Chávez a szavazatok 55%-át szerezte meg, míg vetélytársa, Henrique Cápriles azok 45%-át. A különbség több mint egymillió szavazatot takar a közel harmincmilliós országban.

„Köszönöm istenem” – írta Chávez a Twitteren a választási győzelmére reflektálva. Cápriles megköszönte választóinak a bizalmat. Nyugalomra intett, mert „tudni kell veszíteni”, ugyanakkor kiemelte, hogy ez a választás még csak az út kezdete, mert Venezuelát „jobbá lehet, és jobbá kell tenni” – írja kampányoldalán.

Az USA és Venezuela közti feszültségek megmaradtak, Washington sajnálatát fejezte ki Cápriles veresége kapcsán. Több latin-amerikai államfő is gratulált Chávez győzelméhez, például Cristina Kirchner argentin és Evo Morales bolíviai elnök. A választási eredmény épp úgy megosztja a véleményeket és Venezuelát is, mint korábban az elnökválasztás: Cristina Kirchner Twitteren azt írta, „Chávez győzelme Dél-Amerika győzelme”, az Infolatam szakértője azonban úgy fogalmaz, „Chávez győzelme, a demokrácia bukása”.

Chávez további szociális reformokat ígért, főként a szegények támogatását az olajbevételekből. Ugyanakkor a költségvetés számára jelentős terhet jelentenek azok a népszerűségi intézkedések, amelyeket Chávez választási kampányának megtámogatására hozott.

Bódi Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »