Halálos fenyegetés a keresztényeknek

Az elmúlt hetekben újabb támadások érték a Sínai-félszigeten élő egyiptomi kopt keresztény közösséget. Iszlamista fegyveresek egy keresztény vallású állampolgár tulajdonában lévő boltot lőttek szét. Az esetben ugyan senki nem sérült meg, több család is a költözés mellett döntött a halálos fenyegetéseket tartalmazó röplapok miatt. Elemzők szerint a támadók közeli kapcsolatban állhatnak az al-Kaidával.

A miniszterelnök, Hisham Kandil ellenezte az állami MENA hírügynökségnek adott interjújában a keresztények költözését, ugyanakkor elmondása szerint senki nem kényszerítette őket. A kairói Emberi Jogok Nemzeti Tanácsa megállapította, hogy a fenyegetések igenis a Rafahban élő kopt keresztény közösségnek szóltak. Az ország elnöke, Mohamed Murszí az eseményekre reagálva kijelentette, hogy a kisebbségi csoportnak nincs oka a félelemre és visszaköltözhetnek otthonukba, a biztonsági erők mindenáron meg fogják védeni őket.

Hoszni Mubarak, Egyiptom volt diktátorának bukása óta több támadás érte a keresztény kisebbséget, de okkal gondolhatjuk, hogy ez az eset a Mohamed prófétát gúnyoló film miatt történt. Mivel annak készítője egyiptomi kopt kereszténynek vallja magát, könnyen meglehet így akar bosszút állni a szélsőséges iszlamista csoport.

Kántor Adrienn

Friss hírek