Bassár el-Aszad parancsára ölték meg a török pilótákat

Az Al-Arabiya szombati adásában kiszivárogtatott titkos dokumentumokra hivatkozva számolt be arról, hogy Bassár el-Aszad személyes parancsára hallgatták ki, majd gyilkolták meg annak a két török katonai repülőgépnek a pilótáit, amiket június 22-én lőtt le a szír rezsim. A televízió birtokában levő dokumentumok alátámasztják azt a korábbi török álláspontot, hogy a gépeket nemzetközi felségvizek felett lőtték le és nem a szír területek légterében.

Ugyanakkor a dokumentumok arról is beszámolnak, hogy az eset a szíriai orosz katonai parancsnokság tudtával és tanácsára történt. Bár egy korábbi jelentés még annak a lehetőségéről beszélt, hogy a pilótákat a Libanoni Hezbollah-nak adják át, később szintén orosz tanácsra hivatkozva gyilkolják meg őket, kihallgatásuk után holttestüktől a nemzetközi vizeken szabadulnak meg. Egyik dokumentum szerint a nemzetközi elismerés kivívása érdekében Aszad formálisan elnézést kér a török kormánytól a gépek lelövése miatt, de titokban megfenyegeti a törököket a PKK kurd gerillák szír határ menti mobilizálásával, amennyiben török kormány ellenséges lépéseket tesz a gépek lelövésének megtorlásaként.

A televízió dokumentumainak valódisága nem bizonyított. Forrásként a szír felkelőkre hivatkoztak, akik nem kívánták tisztázni hogyan tettek szert a titkos iratokra.

Borbáth Endre

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »