Orosz gyémántok: szuperkemény eszköz a globális befolyáshoz?

Különleges jelentőségű ipari gyémántlelőhely titkosítását oldották fel szeptember közepén Oroszországban. Az Orosz Tudományos Akadémia Geológiai és Ásványtani Intézetének tudósai szerint a régi-új felfedezés forradalmasíthatja a gyémántok ipari felhasználását, és jelentős változást eredményezhet az ásvány piacán is.

Nyikolaj Pohilenko, a Geológiai és Ásványtani Intézet igazgatója, az Itar-Tassznak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a lelőhelyen található gyémánt keménysége kétszerese a megszokottnak, és szerkezete is eltér attól. A gyémántok különleges csiszolhatósága és nagy szemcsemérete is újdonságot jelent a világpiac számára. Pohilenko azt is kiemelte, hogy a területen található gyémántok mennyisége akár a világ összes ismert gyémántlelőhelyének tartalékait is meghaladhatja. „Karát-trilliókról beszélünk. Összehasonlításképpen, a jelenleg ismert jakutföldi tartalékokat karát-milliárdban becslik” – nyilatkozta. „A kutatások első eredményei máris azt mutatják, hogy a felfedezés fel fogja forgatni a világ gyémántpiacát.”

A Krasznojarszk és Jakutföld határán fekvő popigaji lelőhely egy száz kilométer átmérőjű kráterben található, amit egy 35 millió évvel ezelőtt becsapódott meteorit alakított ki. A különleges gyémántot már az 1970-es években felfedezték. Mivel azonban a szovjet kormányzat akkoriban a mesterséges gyémántok előállítását tekintette prioritásnak, kiaknázás helyett inkább leállította a kutatásokat és titkosította a lelőhelyet. Ehhez a Kommerszant szerint az is hozzájárult, hogy a természetes gyémántok ipari felhasználása mindig kockázatos, mivel eltérő tulajdonságaik miatt kiszámíthatatlanul reagálhatnak ipari környezetben.

A mostani vizsgálatok azonban a jelentések szerint egyértelműen azt mutatják, hogy a popigaji gyémántok több területen is jól alkalmazhatóak. Többek között tudományos célokra, különösen fénytani vizsgálatokban, illetve a gépgyártás terén, fémmegmunkálásban és félvezetők gyártásában lehet hatékony a szuperkemény ásványok felhasználása.


A The New York Times már 2009-ben cikket jelentetett meg az orosz befolyás növekedéséről a gyémántok piacán. Ez volt az az év, amikor Oroszország a De Beers csoportot megelőzve a világ legnagyobb gyémánt-előállítójává vált. Most, a popigaji gyémántok egyedüli birtokosaként Moszkva ezt is túlszárnyalhatja, hatalmas befolyásra tehet szert, és technológiai forradalmat indíthat el. Ehhez azonban jól kell sáfárkodnia világpiaci befolyásával, hiszen a gyémánt jelentősége szinte csak szigorúan szabályozott piacának köszönhető. Oroszország új monopol helyzete kizárólagos globális kontrollt biztosíthatna Moszkvának ezen a piacon, döntései ezáltal nemcsak az ipari, de az ékszerként használt gyémántok árát is megszabhatnák.

A kérdés csupán az, hogy mikor indul meg a popigaji gyémántok kiaknázása és feldolgozása, illetve, hogy valóban alkalmas-e a szuperkemény ásvány az orosz szakértők által megjelölt célokra. Egyes források, mint például a Business Insider már most egyértelmű átverésnek minősítik a történetet.

Szálkai Kinga

Friss hírek