El kell engedni a görögök kezét?

Christine Lagarde, az IMF igazgatója kijelentette, hogy a görög kormánytól a következő két évben elvárt 11,5 milliárd eurós megszorítás kevés lesz a Mennybemenetelhez. Így újabb kiadáscsökkentésre és bevételnövelésre lesz szükség.

A márciusi kötvénycsere során már a befektetők elbukták a követeléseik 75%-át. Ha sor kerül újabb adósság elengedésre, akkor az EKB és az eurótagországok jegybankjai lesznek a szenvedő felek. Az EU-ECB-IMF 30 milliárd eurós hiányt vélt fölfedezni a 2013-as görög költségvetésben – ez alapján kijelenthető, hogy a reformok elhúzódása komoly lyukat ütött a költségvetésben. A fent említett kiigazítás a számítások alapján akkor sem lenne elég, ha Athén elfogadná a diktált feltételeket.

A hab a tortán Krisztosz Sztaikurasz pénzügyminiszter-helyettes felszólalása volt, miszerint meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az ECB felé fennálló 28 milliárd eurónyi 2013-2016-ban lejáró kötvény visszafizetés határidejét kitolják – már ha ez technikailag megoldható.

Angela Merkel német kancellár komoly bajban van, ha a fenti számítások valósak, hiszen egy újabb, immár harmadik segélycsomag elfogadásába bele is bukhat a 2013-as választások során.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek