Mubarak volt emberei is indulhatnak a választásokon

Az egyiptomi Legfelsőbb Bíróság vasárnapi döntése szerint Hoszni Mubarak volt elnök feloszlatott pártjának tagjai is indulhatnak a jövőbeni parlamenti választásokon – jelent meg a Gulf News hírügynökség portálján. A bíróság úgy fogalmazott, hogy egyetlen egyiptomi polgár sem fosztható meg állampolgári jogaitól, így attól sem, hogy a törvényhozó szervek választásán induljon mindaddig, amíg a jelöltekkel szemben állított követelményeknek eleget tesz.

A volt egyiptomi elnök pártját, a Nemzeti Demokratikus Pártot 2011 áprilisában, nem sokkal Mubarak lemondatása után oszlatta fel a Legfelsőbb Bíróság. A párt vagyonát és ingatlanait a kormányra ruházta át a bíróság.

Szombaton azt a júniusi döntést is jóváhagyták, amelynek értelmében feloszlatják a 2011 végén megválasztott, iszlamisták által dominált Alsóházat. A Legfelsőbb Bíróság még egy június 14-i határozatában nyilvánította érvénytelennek a ház működését, mondván, szabálytalanságokat találtak a választásról szóló törvényben.

A következő egyiptomi választásokat várhatóan jövő év elején tartják majd. A választást két hónappal az utánra kell kiírni, hogy az iszlamista többségű alkotmányozó bizottság elfogadja Egyiptom új alkotmányát. Ez várhatóan ez év végén fog megtörténni.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »