Parázs vita a francia melegházasság-tervezet körül

Nyilvánosságra hozták a melegjogokra vonatkozó új törvénytervezet vázlatát Franciaországban. Öröm és fellélegzés helyett azonban csak felháborodást kapott a kormány minden oldalról. A konzervatívoknak és keresztényeknek még ez is sok, a homoszexuálisoknak pedig kevés. Terítékre kerültek továbbá olyan fogalmak, mint a család egysége és szülői létjogosultság.

Civil jogok vagy az egész társadalom ügye?

Christiane Taubira, francia igazságügyi miniszter nemrégiben leplezte le a szocialista kormány által javasolt melegjogi tervezetet, ami 2013-ban lépne hatályba. Eszerint „kiterjesztenék a házasság jogát az azonos neműek között”, miszerint a homoszexuális párok házasságot köthetnek, és örökbefogadással szülőkké is válhatnak.

Ez elkerülhetetlenül felborzolta a konzervatívak és a katolikusok kedélyeit, akik azt vallják, hogy a házasság uniója csak férfi és nő között jöhet létre, és a család egysége is csak egy apával és egy anyával lehet teljes.Christine Boutin, a francia Kereszténydemokrata Párt vezetője az embereket népszavazásra buzdította az ügyben, és mindenkit figyelmeztetett, hogy „súlyos következményekkel járhat a társadalom számára” ez a törvény.

Ígéretek és a valóság

A „PACS” paktum

Franciaország 1999-ben bevezette a”Pacte civil de solidarité”-t, amely egy civil szolidaritási szerződés mind a heteroszexuális, mind a homoszexulis párok számára, amit az állam is elismer. Ez négy fő pontot taglal: a résztvevő felek az állam által is elismert párokká válnak, és nem egyedülállók többé; a pároknak közös adóbevallást kell benyújtaniuk; és az öröklési szabályok (amik egy házasság esetén érvénybe lépnek) itt nem érvényesek, továbbá nincsenek szülői jogaik.

A gyerekkérdés

Ezért nem voltak tehát a melegjogi aktivisták önfeledten boldogok a új hír hallatán, hiszen a rengeteg harc ellenére egy fontos pontot kihagytak a törvényjavaslatból: az orvosilag asszisztált nemzés kérdését, amely alapján továbbra sem lehet saját, biológiai gyerekük.

Az ügyben érintettek közül a legtöbben úgy vélekednek, nem vágynak romantikus, mesebeli esküvőre, a házasság engedélyezésére nem ezért van szükség. Mindössze arra az alapvető emberi jogra vágynak, ami bármelyik más heteroszexuális párnak magától értetődően megadatik: a házassággal együttjáró gyerekvállalás joga (biológiailag is). Ha nem is élne vele mindenki, szükséges számukra a tudat, hogy ezzel is egyenlőbb, teljes jogú tagjának éreznék magukat a társadalomban.

Az LMBT tagjai közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy sok pár közülük kénytelen olyan országokban családot alapítani, ahol jogilag hozzá tudnak férni a mesterséges megtermékenyítés lehetőségéhez. Azt is megjegyezték, hogy tavasszal Hollande ígéretett tett az orvosilag asszisztált nemzés bevezetésére. A keresztények vélekedésére reflektálva pedig úgy fogalmaztak, a gyereknek nem anyára és apára van joga és szüksége, hanem két szerető szülő egységére, stabil családi háttérrel. Ők pedig nem akarnak egy olyan országban ébredni reggelente, ahol az az első gondolatuk az; lehet-e valaha gyerekük.

Zsoldos Diána

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »