Vérdíjat tűztek ki a szír elnök fejére

A CNN hírügynökség információi szerint Szíriában vérdíjat tűztek ki Bassár al-Asszadra, az ország jelenlegi elnökére, akinek már másfél éve követelik távozását. A magukat Szabad Szíriai Hadsereg a Forradalom Védelmére néven elkeresztelt csoport hirdette ki, hogy 25 millió dollár tulajdonosa lehet az, aki élve vagy holtan elfogja a vezetőt. A pénzt állítólag egy nevét nem vállaló üzletember ajánlotta fel.

A Szabad Szíriai Hadsereg elnevezésű ellenzék nem erősítette meg a kitűzött vérdíj tényét és kijelentette, hogy nem állnak kapcsolatban az említett ellenzéki csoporttal. Líbiában nem beszélhetünk egységes ellenzékről, több csoport is létezik, amelynek célja al-Asszad rezsimének eltávolítása, azonban különböző módon képzelik el ezt. Mára már a legtöbb ország vezetője is az elnök távozására vár és háborús bűnök elkövetésével vádolja a szír kormányt.

A nyugati országok eddig a Szíriai Nemzeti Tanáccsal ápoltak jó kapcsolatokat, de mióta kiderült, hogy korábban a kormányt pártolták, megingott a bizalom és egyébként sincs jelentős támogatottsága az országban a zavaros ellenzéki szerveződésnek. Szíriában a növekvő dzsihádista erőktől is tartani lehet és növekvő számban jelennek meg a külföldi fegyveresek, akik közel állnak az al-Kaidához. Ez azonban egy probléma a sok közül, a Nyugat szerint a legnagyobb gondot az ellenzék megosztottság, szétszórtsága jelenti.

Kántor Adrienn

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »