Hangnemet váltott Romney

Mitt Romney republikánus elnökjelölt lágyabb hangnemre váltott, mikor arról beszélt, hogy talán Obama elnök egészségügyi reformja annyira nem teljesen elvetendő, és néhány elemét átemelné saját programjába, továbbá elismerte, hogy az átalakított nemzetbiztonsági stratégia is „bizonyos szempontból biztonságosabbá” tette az Államokat.

Ezen megjegyzések jelentős eltérést mutatnak Romney eddig gyakran kíméletlen és nyílt kritikájától, mellyel az elnököt és a demokratákat illette, a hangnem változásának oka alighanem a tény, hogy immár lassan három hete hivatalosan is ő a republikánusok egyetlen elnökjelöltje. Saját helyzetét úgy értékelte, hogy a tampai konvenció óta nagymértékben javult a pozíciója a hajszában.

Az NBC hírműsorában történt ez az interjú, ami ugyancsak furcsa, ugyanis Romney mindeddig jobban preferálta a Fox News számára kedvezőbb terepét. Ez a hozzáállás azonban múlandó lehet, úgy tűnik, közvetlenül és szándékosan csak a két jelölt között dönteni nem tudó bizonytalan szavazókat célozta meg.

A műsor házigazdája kérdésére, hogy az egészségügyi reform mely elemeit tartaná meg, azt válaszolta, hogy akik eleve belefértek a feltételekbe, nem maradnak tb nélkül.Méltatta az elnök Oszama Bin Laden eliminálását elrendelő parancsát és a dróntámadásokat Al-Kaida célpontokon.

Azonban a republikánus nem tette teljesen félre bíráló énjét: kritizálta az elnök hozzáállását az iráni nukleáris válsághoz, továbbá kijelentette, hogy ha netalán újraválasztanák, az Államok „krónikusan magas munkanélküliségbe süllyedne további négy évre”.

Többször szóba hozta, hogy nem sikerült megfékezni az államadósságot, kiemelve, hogy ő 8-10 éven belül egyensúlyt tudna teremteni, amelynek a hatása így ugyan saját elnöksége után, de célt érne. Szerinte egy elnöki periódus alatt lehetetlen véghezvinni a szövetségi költségvetés helyreállítását, mert túlságosan nagy, akár végzetes hatása lenne a gazdaságra. Azonban sem Romney, sem pedig az alelnökjelölt Raul Ryan nem közölt további információkat a nagy helyreállítási tervről (Obama erre rögtön le is csapott és viccet csinált belőle).

Bernáth Márk

Friss hírek