Újabb összecsapások az izraeli határnál

A Sínai-félszigeten vasárnap újból fegyveresek és katonák csaptak össze, miután a rendőrség és a katonaság az augusztusban történt támadások miatt razziát tartott el-Arish, az észak-sínai főváros közelében. A razzia során négy embert fogtak el, akik feltehetően szélsőséges fegyveres csoportokhoz tartoztak. Ez után az összecsapás két órán keresztül zajlott, ahol a militánsok az éppen iskolába érkező gyerekeket használták fel a védekezésre. Az esetben három rendőr, két katona, egy tíz éves kislány és egy beduin nő sérült meg.

Néhány órával később egy militáns csoport szemben lévő háztetőkről bombákkal és gépfegyverekkel támadt egy helyi fő védelmi bázisra, majd több rendőrségi épületre is. Itt egy rendőr vesztette életét és másik három megsérült.

A sínai területen viszonylag gyakoriak az ilyen támadások Hoszni Mubarak, korábbi elnök megbuktatása óta. Általában szélsőséges iszlamistaként azonosítják a támadókat, szakértők szerint azonban külföldi és egyiptomi iszalmistákat is találunk köztük, akik a törvény hiányát használják ki a térségben. Az új vezető, Mohamed Murszí ennek megakadályozása érdekében tankokat, páncélozott járműveket, katonai helikoptereket küldetett a térségbe, amit mintegy 1500 katona támogat. Ekkora katonai jelenlétre 1979 óta, az egyiptomi-izraeli béke megkötése óta nem volt példa a térségben.

Kántor Adrienn

Friss hírek