Csökkent Obama előnye Romneyval szemben

Öt százalékpontra csökkent Barack Obama elnöknek a republikánus kihívójával, Mitt Romneyval szemben megszerzett előnye, amely a múlt héten, a demokrata országos konvenció után még hét százalékpont volt – derült ki a Reuters és az Ipsos hétfőn közölt, közös közvélemény-kutatásából.

A mindössze 50 nappal a november 6-i választások előtt közölt felmérés szerint Obama 48:43 százalék arányban vezet Romney előtt. Múlt csütörtökön még 48:41 százalékos előnyt mértek a hivatalban lévő elnök oldalán.

Julia Clark, az Ipsos elemzője szerint Obama elégedett lehet, hogy a konvenció okozta „lökés” ilyen sokáig kitart és az elnök reménykedhet benne, hogy az vezetéssé alakulhat.

Az elmúlt napok során ugyanakkor megerősödött egy kicsit azoknak a választóknak a csoportja, akik szerint Obamának jobb terve van az amerikai gazdaság felélénkítésére, mint Romneynak. Az elnököt ebben a kérdésben 37:34 százalék arányban gondolják jobbnak, mint a vetélytársát. A múlt héten az állás 36:35 százalék volt.

A munkahelyteremtés kérdésében Obama 40:36 százalék arányban vezet. Ez azért nagyon fontos, mert az amerikaiak többsége a gazdaság állapotát és a foglalkoztatottságot tartja az elnökválasztás legfőbb témájának és ebben a kérdésben sokáig nagyobb bizalommal voltak Romney iránt.

A republikánus elnökjelölt viszont a megkérdezettek szerint az államháztartás hiányának csökkentésében lenne jobb, 34:29 százalék arányban.

A Reuters-Ipsos felmérés statisztikai hibahatára 4,1 százalékpont.

MTI

Friss hírek