Minőségi váltás Szomáliában

Új elnöke van Szomáliának, egykori iszlamista hadúr helyett egyetemi tanár és civil aktivista a kelet.afrikai ország első embere. Jó alap ez a válságból való kilábalásra, ám temérdek a munka.

Meglepetés született a szomáliai elnökválasztáson, a leköszönő elnök, Sheikh Sharif Ahmed alulmaradt egy kevéssé ismert jelölttel szemben. Hassan Sheikh Mohamud a második fordulóban meggyőzően, 190-79 arányban diadalmaskodott, jelezve a változás iránti széleskörű igényt.

Az 57 éves Mohamud politikai zöldfülű, az akadémiai és civil életből érkezett, aktivistaként az utóbbi években több nemzetközi NGO-val – például az UNICEF-fel – dolgozott együtt Szomáliában. Tavaly, megunva a klánalapú politizálást, még pártot is alapított Béke és Fejlődés néven. Mindezzel igyekszik hangsúlyozni, hogy semmi köze az eddigi impotens és velejéig korrupt kormányzathoz.

A választás után percekkel már be is iktatták az új kormányfőt, miután elődje beismerte vereségét és gratulált ellenfelének. Az előzetesen szintén esélyesnek kikiáltott eddigi miniszterelnök, Mohamed Ali a második körben Mohamud támogatására szólított fel, azt azonban még korainak tartotta eldönteni, hogy részt vesz-e majd a következő kormányzatban.

Mohamudnak az ünneplés után bőven lesz munkája, egy szomáli újságíró, Abdi Aynte összeszedte a legsürgetőbb teendőket:

  • harcot kell hirdetnie a korrupció ellen, létrehozva egy erős és független korrupcióellenes bizottságot;
  • újjá kell építeni az állami intézményeket, hiszen a közigazgatás romokban hever – új alapra kell tehát helyezni a hadsereget, a rendőrséget és a parti őrséget;
  • folytatnia kell az előző kormány által megkezdett tárgyalásokat a de facto független Szomálifölddel;
  • egy nemzeti megbékélési bizottság felállításával meg kell próbálni elérni és pacifikálni az al-Shabaab nacionalista tagjait (sokan ugyanis nem ideológiai meggyőződésből harcoltak, hanem az előző elnök ellen, mert úgy érezték, hogy a korábbi iszlamista milíciavezér elárulta őket);
  • felül kell vizsgálnia a nemrég megszövegezett, a jelenlegi elnöki rendszert átalakítani szándékozó alkotmánytervezetet;
  • emellett pedig a kalózkodást is fel kell számolnia, kellő ösztönzést adva az abban részt vevőknek az illegális tevékenység felhagyására.

A közhangulat a rengeteg tennivaló mellett is bizakodó: 1991 óta először választottak államfőt Szomália területén – az átmeneti kormányok a szomszédos Dzsibutiban születtek –, amit a nemzetközi közösség a közbiztonság javulásának jeleként értelmez.

Kitekintő

Friss hírek