Szabadka megünnepelte a város napját

Ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét a Szabadka évfordulójának tiszteletére rendezett városnapi ünnepség. Mária Terézia magyar királynő 1779-ben szeptember elsején adományozta a szabad királyi városi rangot az ország akkor harmadik legnagyobb városának, Szabadkának. A 233. évfordulót idén szerda óta kiállításokkal, koncertekkel ünnepli a város, és hétfőn könyvbemutatóval zárja majd, a főceremóniára azonban szombaton került sor.

Délelőtt a zászlófelvonást követően lezajlott a városi képviselő-testület ünnepi díszülése, melyen Modest Dulić, Szabadka polgármestere a haladás szellemében szólalt fel. A polgármester emlékeztetett az elmúlt év során véghezvitt fejlesztésekre, illetve úgy nyilatkozott, az év végéig több folyamatban lévő munkálat is befejeződik, elsősorban a 2-es és 7-es Kollektorra, valamint a 2-es víztárolóra összpontosítanak majd. Dulić továbbá azt is kijelentette, a következő másfél évben négyezer szabadkai polgár kap munkát a városban. 

Az ünnepi díszülésen adták át a Pro-Urbe díjakat és Díszpolgári kitüntetéseket is. Pro Urbe díjban idén Miroslav Jovančić festőművész, zeneművész és kurátor, Smiljan Njagul újságíró, Saghmeister Gábor sportoló és Stanko Nimčević, a Községi Rokkantszervezet elnöke részesült, Díszpolgári kitüntetést pedig Nikola Ilanković neuropszichiáter, és a közelmúltban elhunyt Tóth Lajos pedagógus kapott. 

Az ülést követően Modest Dulić polgármester és Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke Milan Bandićtyal, Zágráb polgármesterével tárgyalt a jövőbeni együttműködési lehetőségekről. 

A kora délutáni órákban ünnepélyesen átadták a palicsi Vigadó felújított nagytermét. A 2009 óta megkezdett felújítási munkálatok kezdete óta ez a negyedik szakasz befejezése volt. Az év végéig még a szigetelés és fűtés megoldására terveznek további munkálatokat, hogy az épületet télen is lehessen használni. 

A szabadkai Gyermekszínház délután a Pán Péter szerb nyelvű előadás bemutatójával kedveskedett a legkisebbeknek, ami egyben a társulat évadnyitó előadása is volt. A városnap alkalmából este fél kilenc órától Željko Samardžić koncertezett Szabadka főterén. A városnapi programsorozat megvalósítása három millió dinárba került. 

Vajdaság.ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »