Elmarasztalásban részesülhetnek a koránégetés főszereplői

Hétfő este az afgán-amerikai viszonyt jócskán beárnyékoló, és Afganisztánban heves demonstrációkat kiváltó két esemény hatósági vizsgálata zárult le. Az egyik epizód a világhálóra felkerült videó, amin amerikai katonák halott tálib felkelők holttesteire vizelnek, a másik pedig a fél évvel ezelőtti bagrami koránégetés.

Az Amerikai Egyesült Államok Központi Parancsnoksága által rendelkezésre bocsátott információk alapján a februári koránégetés során hat amerikai katona a bagrami bázis börtönkönyvtárából származó mintegy száz Koránt és más vallásos szöveget semmisített meg. A vizsgálat alapján az elkövetők nem rosszindulatból, vagy az Iszlám iránti tiszteletlenségből követték el tettüket.

A vizsgálat során felelősnek nyilvánított személyek pontos ítélete nem nyilvános, az elképzelhető büntetési tételek azonban a következőek lehetnek: lefokozás, fizetéscsökkentés, fegyelmi, soronkívüli szolgálat. Jól látható tehát, hogy az események egyik résztvevője sem részesül büntetőjogi eljárásában, és nem kerül hadbíróság elé sem.

Szinte ugyanezen ítélet vonatkozik arra a három tengerészgyalogos katonára, akik idén januárban három halott afgán felkelő holttestére vizeltek, majd az erről készült videófelvételt és képeket közzétették az interneten.

A vizsgálatot vezető Bryan G. Watson dandártábornok szerint az általa tragikus incidensnek nevezett események az amerikai és afgán katonák közötti bizalmatlanság miatt következhettek be. Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke az amerikai illetékesektől azt kérte, a fent említett személyek kerüljenek bíróság elé, mindezt az után, hogy Barack Obama, az USA elnöke, személyesen kért tőle bocsánatot.

A februári afganisztáni koránégetést követően több napos tüntetéssorozat vette kezdetét, mintegy 30 halálos áldozattal. Az események következtében a kabuli belügyminisztériumot is támadás érte, amelynek két magas rangú amerikai katonai tisztviselő lett az áldozata. 

Sedghi Amitis

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »