Elmarasztalásban részesülhetnek a koránégetés főszereplői

Hétfő este az afgán-amerikai viszonyt jócskán beárnyékoló, és Afganisztánban heves demonstrációkat kiváltó két esemény hatósági vizsgálata zárult le. Az egyik epizód a világhálóra felkerült videó, amin amerikai katonák halott tálib felkelők holttesteire vizelnek, a másik pedig a fél évvel ezelőtti bagrami koránégetés.

Az Amerikai Egyesült Államok Központi Parancsnoksága által rendelkezésre bocsátott információk alapján a februári koránégetés során hat amerikai katona a bagrami bázis börtönkönyvtárából származó mintegy száz Koránt és más vallásos szöveget semmisített meg. A vizsgálat alapján az elkövetők nem rosszindulatból, vagy az Iszlám iránti tiszteletlenségből követték el tettüket.

A vizsgálat során felelősnek nyilvánított személyek pontos ítélete nem nyilvános, az elképzelhető büntetési tételek azonban a következőek lehetnek: lefokozás, fizetéscsökkentés, fegyelmi, soronkívüli szolgálat. Jól látható tehát, hogy az események egyik résztvevője sem részesül büntetőjogi eljárásában, és nem kerül hadbíróság elé sem.

Szinte ugyanezen ítélet vonatkozik arra a három tengerészgyalogos katonára, akik idén januárban három halott afgán felkelő holttestére vizeltek, majd az erről készült videófelvételt és képeket közzétették az interneten.

A vizsgálatot vezető Bryan G. Watson dandártábornok szerint az általa tragikus incidensnek nevezett események az amerikai és afgán katonák közötti bizalmatlanság miatt következhettek be. Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke az amerikai illetékesektől azt kérte, a fent említett személyek kerüljenek bíróság elé, mindezt az után, hogy Barack Obama, az USA elnöke, személyesen kért tőle bocsánatot.

A februári afganisztáni koránégetést követően több napos tüntetéssorozat vette kezdetét, mintegy 30 halálos áldozattal. Az események következtében a kabuli belügyminisztériumot is támadás érte, amelynek két magas rangú amerikai katonai tisztviselő lett az áldozata. 

Sedghi Amitis

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »