„A Nyasza-tó csak a miénk!”

Lázban tartja Malawit és Tanzániát a Nyasza-tó (vagy más néven Malawi-tó) körül kialakult vita – számolt be a Global Voices. A két szomszédos ország több éve vív éles szócsatát a tó tulajdonjogát illetően, a nézetkülönbségek azonban egészen 1890-ig vezethetők vissza.

Ekkor, a gyarmati időkben ugyanis a tó fele-fele arányban állt a két nagyhatalom, Németország és Nagy-Britannia tulajdonában. Az utóbbi időben azonban Malawi kormánya kizárólagos jogot formál a tó használatára, ami a nemrég nagy erőkkel megkezdődött olajkitermelés miatt jelentős hasznot rejt magában. A malawiak a bevételek elvesztésétől félnek, kormányuk viszont azzal nyugtatja őket, hogy „kézben tartja a helyzetet”. 

Tanzánia nem kívánja kisajátítani a tavat, csupán a korábbi idők status quo-ját igyekszik visszaállítani, vagyis a tó tulajdonjogának ötven százalékával is beérné. A felek a közeljövőben várható kétoldalú találkozásukon talán rendezni tudják a viszályt. 2007-ben a tanzániai kormány odáig ment, hogy elkobozta és elégettette azokat a térképeket, amelyek a két ország közti határvonalat nem a tó közepénél, hanem Tanzánia partjának mentén húzták meg.

A Nyasza-tó (az elnevezés Malawi gyarmati nevére, Nyaszaföldre utal) a kontinens harmadik legnagyobbika. Az első kettő – a Tanganyika és a Viktória – szintén Tanzániához köthető. 

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »