Leginkább a temelíni atomerőmű érdekelte az orosz kémeket

Főleg a gazdaság és az energetika, s ezen belül elsősorban a dél-csehországi temelíni atomerőmű érdekelte a Csehországban működő orosz hírszerzőket tavaly – állapította meg a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentésében, amelynek egyes részeit a csütörtöki prágai lapok közlik.

A dokumentum szerint az orosz hírszerzőket kiemelten érdekelték az atomerőmű tervezett bővítése körüli információk, mert a több milliárd koronás beruházásra az amerikai és a francia energetikai cégek mellett egy orosz-cseh konzorcium is pályázik.

A cseh titkosszolgálat szerint Oroszország visszaél azzal, hogy diplomatáinak létszáma és prágai nagykövetségének nagysága az egykori szocialista évtizedekhez képest alig változott, ami a cseheket ellenlépésekre, ellenintézkedésekre kényszeríti. A BIS azt állítja, hogy orosz hírszerzők gyakran diplomataként dolgoznak Csehországban, és a külföldi kémek között a legaktívabbak közé tartoznak.

„Az orosz fél nyíltan kihasználja a Cseh Köztársaság oroszországi diplomáciai képviselete és Oroszország prágai diplomáciai képviselete közti nagyságrendi különbségeket, s a politikai nyomásgyakorlás különféle formáival és a reciprocitás elve alapján arra kényszeríti a Cseh Köztársaságot, hogy hírszerzőket alkalmazzon diplomataként” – olvasható a jelentésben. A csehek szerint „az orosz hírszerző tisztekkel számos társadalmi és szakmai eseményeken is találkozni lehetett, ahol igyekeztek megtartani régi kapcsolataikat”.

A cseheket nyugtalanítja az is, hogy az orosz hírszerzők kapcsolatokat tartanak fenn olyan, Csehországban működő szervezett orosz csoportokkal, amelyek múltja nagyon zavaros.

A cseh titkosszolgálatok azt állítják, hogy a tudományos és műszaki információk iránt a kínai hírszerzők is fokozott érdeklődést tanúsítanak, de működésük nem lépi túl a diplomáciában szokásos és elfogadott kereteket.

A BIS minden évben jelentést készít. A dokumentum nagy részét közzéteszik, de bizonyos titkosított részeit csak a parlamenti képviselők ismerhetik meg.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »