Mégis megépülhet az első szentpétervári felhőkarcoló

Az UNESCO Világörökség Bizottsága és az északi orosz nagyváros történelmi városképét védők tiltakozása ellenére mégis megépülhet Szentpétervár első felhőkarcolója.

A Gazprom-nyefty pénteken megkapta az engedélyt a 462,7 méter magas Lahta Center építésének első szakaszára. A felhőkarcoló a Finn-öböl partján magasodik majd. Az építkezést az év végéig megkezdik – jelentette be az állami építési felügyelet szentpétervári szolgálata.

Georgij Poltavcsenko polgármester szerint az észak-orosz nagyvárosnak szüksége van „tengeri homlokzatra”. Városvédők szerint azonban a hatalmas lángot ábrázoló felhőkarcoló tönkreteszi Szentpétervár világhírű történelmi városképét.

Az orosz nagyváros polgármestere az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete, az UNESCO Világörökség Bizottságának az északi orosz nagyvárosban júniusban tartott 36. ülésén azt hangoztatta, hogy a város számára első számú feladat megtalálni az egyensúlyt a megőrzés és a fejlesztés között – emlékeztetett a gazeta.spb.ru hírportál.

A szentpétervári internetes újság azt írja, hogy a számítógépes elemzés szerint a Gazprom-nyefty felhőkarcolója a Péter-Pál erőd és a Téli Palota látképét is elrontja majd.

Igor Metyeljszkij kormányzóhelyettes a Kommerszant című országos napilapnak kijelentette, nem volt formális okuk arra, hogy elutasítsák a beruházó kérelmét. Közölte, hogy nem kaptak hivatalos értesítést az UNESCO-nak a felhőkarcoló megépítésével kapcsolatos követeléséről.

A világszervezet, amely 1990-ben vette fel Szentpétervár történelmi központját és a kapcsolódó műemlékegyütteseket a világörökségek listájára, elvárja, hogy az orosz hatóságok egyeztessék a világörökségi központtal a Lahta Center tervét.

Bár a felhőkarcoló építési területének kialakításáról, finanszírozásáról augusztus 31-én lesz meghallgatás, Alekszandr Karpov, az EKOM szakvéleményeket készítő központ vezetője szerint Szentpétervár vezetői minden kritikai véleményt figyelmen kívül hagytak, a Gazprom pedig gazdaságilag értelmetlen tervet kezd megvalósítani, amely a gazdasági visszaesés idején akár a következő torzó lehet.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »