Megmaradhat Brüsszelben a vajdasági iroda

Megmaradhat Brüsszelben a szerbiai Vajdaság regionális irodája, csupán a „képviseleti” szót kell elhagyni a hivatalos nevéből ahhoz, hogy összhangot teremtsenek a szerb alkotmánybíróság állásfoglalásával – közölte az EU-integrációs kérdésben illetékes szerb miniszterelnök-helyettes.

Suzana Grubjesic a Danas című belgrádi lap keddi számában megjelent nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Kragujevac, Nis, valamint Novi Pazar szerb város szintén fenntart összekötő irodát az Európai Unió székhelyén, és ez a jog szerinte Vajdaság tartományt is meg kell, hogy illesse.

A szerb alkotmánybíróság felfüggesztette a vajdasági autonómiajogosultságok 22 kitételét, és ezek egyike az EU-hoz akkreditált képviseleti iroda fenntartása. Az alkotmányellenesség kimondására irányuló kezdeményezés Vojislav Kostunica ellenzékben levő nemzeti konzervatív pártjától eredt, arra hivatkozva, hogy a Vajdaság lényegében „állam az államban” jogállásra törekszik.

A vajdasági tartományi statútumot 2009 decemberében fogadták el, Vajdaság EU-képviseleti irodáját pedig tavaly október 10-én nyitották meg Brüsszelben.

Az EU-ügyekben illetékes szerb miniszterelnök-helyettes szerint a „képviseleti” szó elhagyásával az összekötő iroda akadálytalanul tovább működhet. A brüsszeli iroda kedden nem volt elérhető, amikor az MTI tudósítója a további tevékenységre vonatkozó tervekről próbált érdeklődni. Az iroda alapvető célja, hogy megjelenítse Vajdaság érdekeit az unió „fővárosában”, és európai pénzügyi támogatást szerezzen különböző közcélú projektekhez.Szerbia idén kapta meg Brüsszeltől az EU-tagjelölti jogállást.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap úgy tudja, hogy a vajdasági tartományi kormányzat – amelynek tagja a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is – szeptemberben kívánja a belgrádi szerb kormányzat elé terjeszteni azokat a pontokba szedett javaslatait, amelyek kidolgozása a szerb alkotmánybíróság felfüggesztő állásfoglalása nyomán kezdődött.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »