Légikatasztrófa Szudánban: egy miniszter is az áldozatok között

Harmincegy ember, köztük legalább egy miniszter vesztette életét egy repülőgép-balesetben a szudáni hegyekben. A jelentések szerint a térség lázadó csoportjának nincs köze a szerencsétlenséghez.

Akár 31 halottja is lehet annak a szudáni repülőgép szerencsétlenségnek, amelyben legalább egy miniszter is az életét vesztette. A repülőgép Dél-Kordofán állam határán, Talodi térségében zuhant le. A gépen utazó kormán delegáció egy fesztiválra tartott, hogy a muzulmán szent hónap, a Ramadan végét megünnepeljék. Az áldozatok között van Ghazi al-Sadeq is, Szudán vallási ügyekkel foglalkozó minisztere.

Arról nem tudni, hogy a gép az állami tulajdonú Sudan Airways vagy egy másik légitársaság gépe volt-e. A Sudan Airways gépei ugyanis az elmúlt években több alkalommal is lezuhantak, legutóbb 2009-ben, valamint egy évvel korábban, 2008-ban két teherszállító repülőgépük is balesetet szenvedett.

A helyzetet tovább bonyolítja a térségben uralkodó feszült politikai helyzet. Az olajban gazdag Dél-Szudán tavalyi függetlenségét követően a határos Dél-Kordofánban is felkelés tört ki, és a kormány a lázadókat két állami személy, valamint hét civil megölésével vádolja. Éppen ezért felmerült, hogy a repülőgép-szerencsétlenség hátterében is a rebellis erők állnak. A fő helyi lázadó csoport, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom szóvivője azonban kijelentette, hogy semmi közük sincs a repülőgép katasztrófájához.

Stemler Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »