Szlovákia: ugyanannyi pénz lesz kisebbségi kultúrára, mint idén

A Bumm felkereste a pénzügyminisztériumot a költségvetési tervezetben megkurtított kisebbségi támogatásokkal kapcsolatban. A tárca ígéri, ugyanannyi marad a keretösszeg, mint 2012-ben.

A portál azt szerette volna megtudni, miért van szükség a kisebbségi kultúrára szánt keretösszeg ilyen radikális lefaragására, s nem sérti-e mindez a Robert Fico által megígért status quo-t a kisebbségekkel kapcsolatban. Arra is rákérdeztünk, van-e esély a költségvetés elfogadásáig az összeg emelésére.

A pénzügyminisztérium nagyon röviden annyit válaszolt: a 2013-as költségvetés előkészítésének további folyamatában azt tervezik, hogy ugyanannyi pénzt utalnak ki kisebbségi kultúrpolitikai célokra, mint 2012-ben.

Mint arról beszámoltunk, az állami költségvetés első tervezetében a kisebbségi kultúrára szánt keretösszegre csupán egymillió eurót különített el a pénzügyminisztérium, holott 2012-ben ez az összeg 4,5 millió, 2011-ben pedig 4 millió euró volt.

A tervezett kurtítás ellen azonnal felemelte hangját a Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is. Bugár Béla, a Híd elnöke úgy nyilatkozott, egyértelműen a kisebbségi status quo felrúgása lenne, ha ilyen radikálisan csökkentenék a kisebbségi kultúrákra szánt összeget. Pártja tárgyalásokat kezdeményezett a kormányhivatallal, a pénzügyminisztériummal és Robert Fico kormányfővel is.

Az MKP úgy nyilatkozott: az ilyen mértékű lefaragás komoly visszalépést jelentene a szlovákiai magyar közösség kulturális fejlődése szempontjából. „A költségvetési törvény elfogadása hosszú folyamat, az MKP ezalatt mindent megtesz annak érdekében, hogy a tervezett összeg emelkedjék. Az októberben Szlovákiába látogató EBESZ kisebbségi főbiztosnak prioritásként mondjuk el ezeket a tényeket, s arra kérjük majd, hogy járjon közbe a kormánypártnál az összeg megváltoztatása érdekében” – írta Berényi József, a párt elnöke közleményében.

A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa – akinek hivatala az említett támogatások elosztását felügyeli – az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, meglepőnek tartja az összeg csökkentését, mivel elmondása szerint két hónappal ezelőtt a kormányhivatal vezetőjétől azt az ígéretet kapták, hogy a támogatások összege jövőre is az idei szinten marad. A. Nagy ezzel kapcsolatban azt mondta: magyarázatot kér az illetékesektől, és amennyiben nem sikerül változást elérni, búcsút mond a kormánybiztosi hivatalnak. „Politikai és anyagi háttér nélkül nincs értelme” – fogalmazott.

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője a támogatások összegének várható csökkenésével kapcsolatban az MTI-nek elmondta: elfogadhatatlannak tartják a tervezet vonatkozó részét, annál is inkább, mert az ernyőszervezet a kormányhivatallal a tavaly folytatott egyeztetés során abban állapodott meg, hogy a kisebbségi kultúrák támogatására szánt összeg mindig a költségvetés egy bizonyos százaléka lesz.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek