A szír kormány felelős a húlai mészárlásért

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Emberi Jogi Tanácsa a szíriai események vizsgálata után tett jelentésében háborús bűnök, gyilkosság, kínzás és szexuális erőszak is szerepel mind a kormányzati erők és szövetségesük, a Shabbiha milícia részéről, mind az ellenzék oldaláról. A húlai mészárlás májusban nagy port kavart, hiszen a szemtanúk kormányhű fegyvereseket láttak, de az elnök, Bassár al-Aszad beszédében tagadta, hogy a vezetésnek bármi köze lenne a történteknek.

A jelentés szerint az ellenzék által elkövetett bűnök súlya közel sem azonos a kormány hadserege által elkövetett cselekményekkel, amelyek súlyosan megsértették a nemzetközi emberi és humanitárius jogokat. Az idei év februárjától kezdve a szír erők különböző brutális technikákat alkalmazva végeztek ki és kínoztak meg embereket, ok nélkül tartóztattak le vagy fosztottak ki polgárokat. A rendszeres rajtaütésekre adott parancsok a kormány legfelsőbb szintjéről érkeztek. A hadsereg és a fegyveres felkelők is megsértették a gyermekek jogait is. Különös tekintettel a május 25-én történt húlai mészárlásra, ahol a bizonyítékok szerint a kormányzati erők és a kormányhű milícia 108 embert végzett ki, köztük 49 gyermek vesztette életét.

A vizsgálat során a nyomozók olyan civileket és volt katonákat kérdeztek ki, akik időközben szomszédos országokba menekültek. A vizsgáló bizottság a súlyos emberiesség ellen elkövetett cselekményekért felelős személyek és csoportok listáját a következő hónapban továbbítja az ENSZ jogi vezetőjének.

Kántor Adrienn

Friss hírek