Botrányba fulladt Paul Ryan fogadtatása

Ha az Iowa Állami Vásár ízletes sült és rántott harapnivalóit nem is, de az államra jellemző harcos közéleti hangulatot bizony megtapasztalhatta Paul Ryan, az új republikánus alelnökjelölt.  Az ABC News szerint Romney indulótársa egy hordón állva jelentette ki a vásárra összegyűlt tömegnek „nem költhetünk el olyan pénzt, ami nem is áll rendelkezésünkre.” Azonban beszédét többször megzavarta bekiabálás, sőt egy kísérlet fizikai inzultusra is, mivel egy személy hirtelen mozdulatokkal megpróbálta megközelíteni az alelnökjelöltet. A konzervatív Ryan-nal egyet nem értők hangosan bekiabáltak, miszerint „Hagyják abba a republikánusok a háborút a szegények ellen!” és „Ne vonják el a szociális egészségügyi forrásokat a szegényektől!” Miután megkérdezték tőle a riporterek, nem érezte-e magát kellemetlenül a hangoskodó tömegben, sokszor ellenséges bekiabálásokkal körülvéve, Ryan így felet „Szerintem minden rendben volt, amúgy meg hozzászoktam már ehhez Wisconsinban.” 

Paul Ryan republikánus alelnökjelölt beszéde az Iowa State Fair-en, Des Moines-benPaul Ryan republikánus alelnökjelölt beszéde az Iowa State Fair-en, Des Moines-ben

Iowa, ahogy Wisconsin, Észak-Karolina és Virginia mind kiemelt fontosságú államok, így a jelöltek is ennek megfelelően kiemelten kezelik itteni kampányaikat. Ezek az államok mind az úgy nevezett „swing-states” kategóriába tartoznak, azaz nem nevezhetőek sem hagyományosan republikánus, sem hagyományosan demokrata fellegváraknak. Pont ezért nagyon fontos, hogy ki szerzi meg novemberben ezen államok elektorait, mivel döntő jelentőségűek lehetnek az elnökválasztás végkimenetelét tekintve.

Obama elnök úriemberként köszöntötte Ryant, mint mondta „Isten hozta Paul Ryant a versenyben, véleményem szerint egy tisztességes, családos emberrel gazdagodott a mezőny, aki egyértelmű és átütő közvetítője Romney kormányzó elnöki víziójának.” a kedves szavak után azonban hozzátette, „természetesen ezzel a vízióval én a legkisebb mértékben sem tudok egyetérteni.” Az elnök továbbá azt is megerősítette, hogy „az a fajta elitista gazdaságpolitika tette tönkre Amerikát és sodorta a középosztályt a szakadék szélére, melyet a Romney-Ryan páros ismét meg akar honosítani az államokban.” Tehát jól látszik, a kedveskedő szavak mögött messze nincs szándék a tűzszünetre, sokkal inkább úriemberek versenyben gyakorolt udvariassági gesztusáról van szó. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »