Vajdaság: Formálódik az “autonomista front”

Milivoj Vrebalov, a tartományi képviselőház alelnöke bejelentette, elképzelhető, hogy több párt tömörüléseként megalakul egy “autonomista front”, amely a tartomány nagyobb fokú autonómiájáért száll majd síkra.

Vrebalov, aki a Liberális Demokrata Párt (LDP) egyik vezető tartományi tisztségviselője, azt mondja, ez a blokk az LDP-n kívül magába foglalná a Demokrata Pártot, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát, s valószínűleg csatlakozna a Vajdasági Magyar Szövetség is. “Vajdaság mindig jó diák volt, mitöbb, Vuk-díjas, de ezért soha nem kapta meg méltó jutalmát”, nyilatkozta Vrebalov a B92 televíziónak.

Mint kifejtette, elérkezett az idő, hogy egy ilyen tömörülés megalakuljon, amelyet ő maga autonomistának nevezett, s mint mondta, ez a tömörülés “képviseli a legmegfelelőbb módon a vajdaságiakat a köztársasági parlamentben uralkodó egészen másfajta erőviszonyokhoz képest”.

Az ezzel kapcsolatos megbeszélések, mint mondta, a nyári szabadságok elmúltával esedékesek, amikor visszatér pihenőjéről Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is.

Noha még hivatalos tárgyalások nem voltak, az elképzelést elvben támogatja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is, Aleksandra Jerkov, a párt tisztségviselője azt mondta, e tömörülés megalakítása jó ötlet arra, hogyan kell Vajdaságnak képviselnie magát a szerbiai parlamentben.

Az ugyancsak nyári pihenőjét töltő Pásztor István a B92-nek elmondta, számára ismerős ez az elképzelés, s augusztus második felében bizonyára sok szó fog esni az úgynevezett “autonomista frontról”.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »