Gauss: az új közel-keleti vírus

Az oroszországi Kaspersky vállalat egy újabb virtuális fegyverre bukkant rá, a Gaussra, amely véleményük szerint a közelmúlt legveszélyesebb vírusa.

Az oroszországi Kaspersky vállalat, amely online biztonsággal foglalkozik, újabb vírust talált, amelyik legalább kétezer számítógépet támadt meg a Közel-Keleten, de több szakértő már több tízezerre datálja a megfertőzött gépek számát. Az új vírust Gaussnak nevezték el, Carl Friedrich Gauss, német matematikus és természettudós tiszteletére – jelentette a Kommerszant orosz lap.

A Gauss egy trójai program, amely a számítógépből kiemeli a bankkártyák számát, jelszavakat és egyéb pénzügyi információkat lop, valamint a böngészési előzményeket is lemásolja, ezért a laboratórium szakértői virtuális fegyvernek minősítették azt, valamint az egyik legveszélyesebb vírusnak, amit a közelmúltban fedeztek fel. Tehát a Gauss vírus lényege, hogy a felhasználó minden lépését megjegyzi, ismeri. A támadás fő célpontjai a líbiai bankok voltak, később azonban a PayPal elektronikus fizetési rendszer felhasználóit és a Citibank klienseit támadta meg.

Az online biztonsági vállalat egyelőre még nem tudta azonosítani a vírus megalkotóját és származási helyét, csupán annyit sikerült kideríteniük, hogy már tavaly szeptember óta szedi az áldozatait. A laboratórium szerint, a Gauss sok hasonlóságot mutat a februárban talált Flame vírusra, amit sikerült rövid időn belül megsemmisíteni. A Kaspersky nyilatkozata szerint azonos a strukturális felépítésük, a szerkezetük, valamint a kód bázisuk is, azonban a Gauss egy sokkal intelligensebb módon tárolja a már megszerzett adatokat.

Gerő Mária

Friss hírek