Könyörtelen törvénykezés Maliban

A lázadók gyanúja szerint marhát lopott, ezért kézlevágással büntették azt a tolvajt, akin így az új rezsim hatalomra jutása óta az első végtaglevágást hajtották végre. Az amputációt nagy tömeg nézte végig szerdán Ansongóban, miután hiába emeltek szót a büntetés végrehajtása ellen a területet kézben tartó MUJWA-nál (Movement for Unity and Jihad in West Africa). „Bizonyítékon alapuló ítéletet született, amely a sarián alapul” – mondta Aliou Toure, a lázadók egyik vezetője. Sanda Ould Boumama, az Ansar Dine, al-Kaidához közeli iszlamista csoport szóvivője kijelentette: „semmi sem természetesebb annál, hogy ha lopsz, levágjuk a kezed.”

Korábban lakossági fellépésnek köszönhetően akadályoztak meg egy, az iszlám jog szerinti nyilvános csonkítást Észak-Maliban. Akkor a helyi rádióban történt bejelentést követően foglalták el a felbőszült emberek Gao, a regionális főváros főterét, így hiúsítva meg az eljárást.

Az Ansar Dine korábban már halálra kövezett egy házasságon kívüli párt a félreeső városban. Mali ideiglenes kormánya elítélte a kézlevágást és nemzetközi fellépést sürget annak érdekében, hogy az északi területeket visszafoglalhassa. Nyugati kormányok aggodalmuknak adtak hangot, miszerint Észak-Mali könnyedén bázisává válhat nemzetközi iszlamista terrortámadásoknak, hasonlóan a tíz évvel ezelőtti Afganisztánhoz. Régióbeli közvetítők, többek között Burkina Faso külügyminisztere, Djibril Bassole tárgyalásokat folytatnak a lázadókkal a krízis befejezése érdekében.

A feltehetően al-Kaida kapcsolatokkal is bíró MUJWA áprilisban puccsal szerezte meg a hatalmat északon. Mali korábban ritka példája volt a stabil, régióbeli demokráciáknak.

Pavlovits Máté

Friss hírek