Forró ősz lesz a Vajdaságban

A Szerbiai Alkotmánybíróság döntése, amellyel korlátozta Vajdaság illetékességét, feszültségekkel terhes, “forró őszt hoz Vajdaságba”, véli Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke.

Čanak a Dnevnik hétvégi számában közölt interjújában arra figyelmeztet, hogy Szerbia ezzel a döntéssel arra vállalkozott, hogy “borotvaélen táncoljon”, s ebből a helyzetből csak az alkotmány olyan sürgős megváltoztatásával szabadulhat, amely szem előtt tartaná a realitásokat, azaz “Szerbia, mint állam összetettségének teljes felismerését”, s lehetővé tenné a hatalom decentralizációját.

“Az alkotmánybíróság legutóbbi döntése voltaképpen csak újfent bebizonyítja, hogy a belgrádi aktuális hatalom nem érti meg Szerbiát, de annak történelmi szükségletét sem és teljes egészében felelős lesz azért, ami történni fog. Ez táncolás a penge élén”, fejtette ki Čanak.

Mint mondta, minden arra tett kísérlet, hogy az állami kényszer eszközeihez folyamodva döntsék meg a vajdasági intézményeket, könnyen komoly nemzetközi politikai problémává válhat, s arra figyelmeztetett, hogy az új szerb kormány minden lépését a nemzetközi közösség éber tekintete követi, s folyamatosan fürkészik azokat a lehetséges lépéseket, amelyek a múlt század baljós kilencvenes éveibe való visszatérést jelentenék.

“Éppen ezért a Vajdaság felett alkalmazott bárminemű erőszak hatalmas problémát jelentene. Másfelől, amennyiben ignorálják az alkotmánybíróság döntését, függetlenül attól, hogy szerintem ez az alkotmány egy megengedhetetlen politikai megállapodás terméke, ez a végrehajtó hatalom számára egy igen széles tevékenységi területet jelenthet, úgyhogy rendkívül veszélyes helyzet ez a mostani”, nyilatkozta Čanak. 

Vajdaság.ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »