A fiatalok Obama mellett állnak

Közelednek a nagy elnökjelölő pártkonvenciók, a verseny egyre fokozódik, a jelöltek pedig jól irányzottan próbálnak még több szavazatot gyűjteni. A célzottság pedig 2012-ben úgy tűnik, az életkoron alapszik.

A CBN News-nak nyilatkozó Arlen Thaler tanuló által viselt póló, melyen a következő felirat áll „I got his back” egyértelművé teszi politikai hovatartozását. Épp csak hogy elvégezte a középiskolát, de azt teljes bizonyossággal állítja, hogy számára a fényesebb jövőt az hozhatja el, ha Obama elnök újabb négy évig kormányozhatja az országot, majd hozzáteszi: „Lehet, hogy fiatalok vagyunk és kevesebb tapasztalattal rendelkezünk még, mint az idősebbek, de meg vagyok róla győződve, hogy jobban érzékelem azt, hogy a jövőben mit kell még elérnie, megtennie országunknak, mint ahogy az öregek gondolják”.

A fiatalok nagy lelkesedéssel támogatták Obamát 2008-ban és úgy tűnik, mind máig mellette állnak. Ezt erősíti meg Obama természetéből fakadó tehetsége, hogy a fiatalokhoz szóljon, egy nemrégen tartott kampánygyűlésen az ifjúsághoz szólva mondta: „Ha hisztek bennem, mint ahogy én is hiszek bennetek, kérlek, álljatok ki mellettem.” A felmérések is jól mutatják a nemzedékek közötti megosztottságot Amerikában. A 30 év alattiak körében Obama 61%-kal majdnem kétszer olyan népszerű, mint ellenfele Romney, aki 33%-on áll. Eközben a 65 évesnél idősebbek körében, igaz nem ekkora fölénnyel, de vezet Romney, akit 51% támogatja, míg Obamát 43%. 

Persze a szabály alól mindig van kivétel, így most is vannak olyanok, akik megtörik a sztereotípiák kőfalát, ahogy Grayson Westmoreland, 18 éves eltökélt Romney szimpatizáns is teszi. Mint mondja: „Elég sok kritikát kapok nézeteim miatt kortársaimtól, de tudom ez a helyes döntés és bár nem sok Romney-párti fiatallal találkozom nap mint nap és a jelölt közpolitikái is népszerűtlenek a fiatalság körében, mégis nyernie kell és végre kell hajtani programját, ezen függ a nemzet sikeres jövője.” Mindezek ellenére be kell ismernünk, hogy a konzervatívabb Republikánus Párt motorja még mindig az idősebb generáció, ahogy Carole Gathright is az. Mint mondja, „2012 előtt még soha nem önkénteskedtem kampányokban, de rájöttem, hogy nem panaszkodhatok majd, ha a kisujjamat sem mozdítottam Romney győzelméért és már 67 éves vagyok és gyermekeim, unokáim és ükunokáim jövője is aggaszt a jelenlegi kormányzat miatt.” 

A generációk csatája az, mely formálja és kialakítja a jelöltek egyéniségét, álláspontját és üzeneteit. Persze Romney-nak is van mondanivalója a fiatalok felé, méghozzá az, „ha Obama marad az elnök, akkor a kormányzása által felhalmozott hatalmas adósságállományt a fiataloknak, nektek kell, majd visszafizetnetek.” Novemberben kiderül majd, mennyire volt hatásos a generációk csatájára építeni a kampányt az egyes elnökjelöltek számára. Egy biztos az idősebb polgárok aktívabbak és biztosabban elmennek szavazni, mint a fiatalok, s ez a konzervatív jelöltnek kedvezhet. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek