Óvatoskodás Szerbiával

Ez év májusában egyszerre tartották Szerbiában a parlamenti, a tartományi és illetve a helyhatósági választásokat. A helyi kormányzatok szép sorban megalakultak, a vajdasági kormány is elfoglalta helyét és a nyár közepére, hosszas előzményeket követően, Belgrádban is minden a helyére került. Ivica Dacic vezetésével az új kormány július végén letette az esküt. A köztársasági parlament és kormány megalakulása kapcsán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség első embere is állást foglalt.

Miután a szerb parlament elfogadta a kormányról, a minisztériumokról és a biztonsági szolgálatokról szóló törvényt, elhárultak a jogi akadályok az új szerbiai kormány megalakulása elől. Az új kormány élén, Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tagja áll, aki kinevezett minisztereivel együtt, július 27-én tette le az esküt, amelyben hűséget fogadtak Szerbiának, fogadalmat tettek, hogy tiszteletben tartják az alkotmányt és a törvényeket, munkájukat odaadóan és lelkiismeretesen végzik, valamint megőrzik Koszovót Szerbián belül. Ez után nem sokkal pedig meg is kezdte első ülését Szerbia legújabb vezetősége, amely 140 képviselőből álló többségre számíthat a parlamentbe.

Külföldről sorra érkeztek a gratulációk az új szerbiai kormány részére. Angela Merkel, német kancellár gratulációja mellett, reményét fejezte ki, hogy Szerbia a reformok útján halad majd. Medvedev, orosz kormányfő is jókívánságait fejezte ki szerb kollégájának, bízva a két ország további együttműködésében. Az Egyesült Államok gratulációja mellett, rögtön felszólította az új kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket szomszédjai felé a regionális együttműködés megerősítése érdekében, tanúsítson nagyfokú elkötelezettségek a jog uralma és a független demokratikus intézmények iránt, illetve folytassa Pristinával a párbeszédet az EU védnöksége alatt és teljes egészében váltsa valóra az ott megbeszélteket.

Pásztor: az új kormány megérdemli a támogatást

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a köztársasági parlament és kormány megalakulása kapcsán foglalt állást. Pártja képviselői az ellenzék soraiban végzik majd parlamenti munkájukat, ennek ellenére Pásztor lát esélyt a megalakult kormányban. Az új kormány megalakulásától a belpolitikai viszonyok stabilizálódását várja, véleménye szerint az élet egy normális kerékvágásba tud kerülni a parlament és a kormány megalakulását követően, ami annyit jelent, hogy a képviselőház törvényhozással, a kormány pedig kormányzással foglalkozhat. A létrejött kormány kapcsán Pásztor annak a véleményének adott hangot, hogy mindannyiuk érdekének számít, ha az sikeresen végzi a munkáját. „Ez nem jelenti azt, hogy jómagam vagy bárki más teljesen azonosulni tud ennek a kormánynak a politikai színezetével, de amennyiben e kormány sikeres lesz, az mindannyiunk számára kevesebb problémát jelent”, hangsúlyozta.

Ivica Dacic kabinetjének célkitűzéseit illetően Pásztornak nincsenek kifogásai. Rendkívül fontosnak nevezte azt, ahogyan a kormány önmagát definiálta. Expozéjában Dacic ugyanis kiemelte, hogy ez a jövő kormánya lesz, mely nem a múltba kíván visszatekingetni, hanem olyan kérdésekre kíván választ adni, milyennek látja az ország az előtte álló időket. Az előző kormányok – jegyezte meg Pásztor – nagyon sokszor a múlt rabjai voltak. A vajdasági parlament elnöke egyetértett a kormány gazdasági, mezőgazdasági céljaival is, s mint elmondta, jó lenne végre valóban egy kiszámítható, hosszú távú agrárpolitikát látni, ami nem volt jellemző az előző évekre.

Német Zsolt, külügyi államtitkár is a tetteket említi, amelyek alapján megítélendő az új szerb kormány. A magyar államtitkár fontosnak tartja, hogy a kormányprogram „kellő mértékben tiszteletben tartsa” Vajdaság autonómiáját. Szerinte jelentős, hogy Belgrád külön kormányhivatalt hoz létre az alapvető kisebbségi és emberi jogok védelmére. A magyar-szerb kapcsolatok az elmúlt években látványosan fejlődtek, a belgrádi parlamentben eddig elhangzott ígéretek pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy „Szerbiával gyümölcsöző, jószomszédi kapcsolatokat tartsunk fenn”, jelentette ki az államtitkár.

Kitekintő összeállítás - Bábi Huanita

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »