Kalinyingrád: A korrupció melegágya

A héten a kalinyingrádi (korábban Königsberg) hatóságok által nyilvánosságra hozott két eset is nyilvánvalóvá teszi, a korrupció a rendszer része – vélte az aktuell.ru.

A kalinyingrádi bíróság korrupció miatt 60.000 rubel (kb. 1500 euró) pénzbüntetésre ítélte a bevándorlási hivatal egykori munkatársát, aki a vád szerint csúszópénzt fogadott el egy ukrán állampolgártól, a korábban elkobzott útlevelének visszaadásáért.

Néhány napon belül ez már a második nagy korrupciós eset az oroszországi exklávéban. Az előző héten az orosz titkosszolgálati szerv, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozói a mamonovói határátkelőnél elfogtak egy vámellenőrt, aki több esetben is jelentős mértékű pénzt fogadott el. Munkahelye átkutatása során nagyjából 110 ezer rubelt (2.750 euró) találtak.

Úgy tűnik, ezek az esetek csupán a jéghegy csúcsai. A korrupció mindenekelőtt a bevándorlási hivatalban, és azon belül is a külföldiek számára kiadott tartózkodási engedélyek területén virágzik, ahol a „szokásos” módon próbálják lerövidíteni a körülményes hivatali eljárási utat.

Kesjár Róbert

Friss hírek