Felgyújtotta magát egy mauritániai diplomata

Élve felgyújtotta magát egy mauritániai diplomata, tiltakozásul a kormány őt sújtó rendelkezései ellen, tudósít a Global Voices. Az incidens percekkel a ramadán vége előtt történt Ksar városában, a fővárostól északra. Sajtóértesülések szerint a korábban a kuvaiti nagykövetségen tanácsadóként dolgozó férfi sérelmezte, hogy egy kormányzati döntés miatt eltiltották munkájától, posztjára pedig egy állítólag képzetlen embert tettek. Más források ugyanakkor az áldozat komoly pszichológiai problémáiról számolnak be. A férfi kórházba szállítás közben életét vesztette.

Mauritániában nem ez az első eset, hogy valaki nyilvánosan lobbantja lángra saját magát. Két éve két férfi szintén ehhez a drasztikus eszközhöz folyamodott, hogy az országban uralkodó igazságtalanságokra felhívja a világ figyelmét. A térségben elsőként a tunéziai Mohamed Bouazizi lobbantotta lángra magát, és miután ez a tette a tunéziai forradalom egyik legerősebb szimbólumává vált, a környező országokban is egyre több hasonló eset történt.

Diplomaták mindeközben élesen bírálták a most elfogadott törvényjavaslatot, amely szerintük „rossz irányba” tereli a diplomáciai hivatást. Emellett korrupcióval és nepotizmussal is vádolják a vezetést. A magát felgyújtó férfi esete heves indulatokat szült a közösségi oldalakon.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »