Hatodszor a kölcsönös megértés és tisztelet jegyében

Július 22-e és 28-a között idén is megrendezésre került a Duna menti régiók és városok fiataljainak, immáron VI. Toleranciatábora Vajdaságban. Vasárnap este vidám, zenés felvonulással kezdődött meg a tábor, azóta pedig számos programot kínál, az immáron Európa tolerancia fővárosának emlegetett, Topolya.

Az idei toleranciatáborba több mint 150 résztvevő érkezett, a házigazdákon kívül, öt különböző Duna menti országból: Szlovákiából, Németországból, Romániából, Horvátországból és Magyarországról. Ezen országok között indult párbeszéd a kölcsönös megértés és tisztelet jegyében, akiket 30 topolyai fiatal segített munkájával.

A Duna menti régiók fiataljainak idei találkozójának mottója: A Duna régió arculata – Régióm arculata volt. Újító szellemű koncepciót követve, a szervezők a táborba jelentkezőket pályázati munka keretében, a Facebook közösségi oldalon keresztül ösztönözték saját régiójuk arculatának bemutatására. Munkájuk keretében kifejezhették kreativitásukat és tudásukat, teljesítményüknek köszönhetően pedig résztvevőivé válhattak az idei toleranciatábornak.

A múlt vasárnap esti megnyitón, Egeresi Sándor, tartományi képviselő, egyben a tábor megálmodója és főszervezője, köszöntötte a részvevőket. A házigazdák nevében Kókai Mernyák Melinda, a város polgármestere szólt a vendégekhez.

A megnyitó ünnepség díszvendége volt Slobodan Puzovic, a tartományi környezetvédelmi titkárság titkára és dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke, aki üdvözlő beszédében az Európai Parlament üzenetét közvetítette: „mi, az Európai Unióban nem országokat, hanem embereket egyesítünk. Ennek feltétele, hogy elviseljük, toleráljuk egymást, de ehhez hozzáfűznék még valamit: nem elég elviselnünk egymást, együtt is kell dolgoznunk. Ezt teszik a táborlakók is”.

Az eseményt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke nyitotta meg. Az ünnepi beszédek után zenés program várta az érdeklődőket, akárcsak minden tábori estén, a délelőtti oktató jellegű és a délutánként szervezett kreatív műhelyeket követően. A tábor hat napját csapatmunkával állították össze a rendezvény résztvevői, az utolsó nap pedig, záróprogram keretén belül mutatták be műhelymunkáik eredményeit, közös zenéléssel és kisfilmmel egybekötve.

A záráson Raus Sándor, a Bács-Kiskun megyei Képviselőtestület alelnöke is szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy neki az estén az a zene mutatta meg a toleranciát, amelyet a táborlakók közösen adtak elő: zenélés közben mindenki a saját feladatát látta el, mindenki figyelt a másikra és természetesen egy jó karmester irányította őket.

Egeresi Sándor tartományi képviselő, a toleranciatábor fő megálmodója, zárószavaiban hídépítőknek nevezte a táborlakókat, akik európai értéket hordoznak, és sokat tehetnek majd európai jövőnk építésében. Megköszönte a táborlakóknak, hogy őszinte követei voltak a toleranciának, Topolya város lakóinak pedig, hogy jó házigazdák voltak, és a békés együttélés politikáját hirdették.

Kitekintő összeállítás - Bábi Huanita

Friss hírek