Szlovákia: 35-50 ezer munkahely forog veszélyben

A Munkáltatók Országos Uniója (RÚZ) szerint a kormánynak el kellene halasztania a munkatörvénykönyv készülő módosításának hatályba lépését. Marián Jusko, a szervezet vezetője szerint a tervezet káros.

„Elutasítjuk ezt a módosítást, károsnak tartjuk, elsősorban ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben” – magyarázta hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a konszolidációs csomag negatívan érinti a vállalkozói közeget. Ľuboš Sirota, a RÚZ alelnöke szerint a munkakódex módosítása precedens nélküli támadás a szlovák munkaerőpiac, s annak rugalmassága ellen.

„Ez a munkapiac rugalmasságának felszámolása” – jegyezte meg. Elmondása szerint a módosítás következtében 35-50 ezer munkahely is megszűnhet, s ezzel nőni fog a munkanélküliség Szlovákiában.

Sirota hozzátette: a munkaügyi minisztérium olyan intézkedéseket javasol, melyek meghaladják az európai irányelvek kereteit. Példaként az ügynökségen keresztül történő foglalkoztatás szabályainak megváltoztatását említette. Véleménye szerint a módosításokról nagyon formális egyeztetésekre kerül sor. „Ha várnának a módosításokkal, az csak segíthet” – tette hozzá a RÚZ alelnöke.

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara is azt szeretné, ha a módosítás hatályba lépését 2014 január 1-re tolnák ki. „Az a fontos, hogy olyan módosítást fogadjanak el, mely reflektálni fog más, a vállalkozói környezetet érintő jogszabályokra. A negatív faktorok túlzott koncentrációja negatívan befolyásolja a szlovák gazdaság teljesítményét, és romolhat a vállalkozói környezet” – mondta Peter Mihók, a kamara elnöke.

A munkaügyi minisztérium nagyon sokat akar módosítani a munkatörvénykönyvön, melyet legutóbb a Radičová-kormány alakított át. Az új, tervezett szabályzás szerint felújítanák a párhuzamos felmondási időt és végkielégítést. A munkáltatónak nem csak a munkaviszony megegyezéssel történő befejezésénél kellene végkielégítést fizetnie, hanem akkor is, ha szervezési, vagy egészségügyi okokból mond fel alkalmazottjának.

A lelépő összege a ledolgozott évek számától függene. Egy olyan alkalmazott, aki az adott munkahelyen egy évnél többet, és öt évnél kevesebbet dolgozott, felmondás esetén havi átlagbérével megegyező összegű végkielégítésre, illetve kéthavi felmondási időre formálhatna jogot. Ha öt évnél többet dolgozott, három hónapos felmondási idő járna neki a végkielégítés mellett.

A javaslat alapján megszűnne az a lehetőség is, hogy a munkaszerződésekben a háromhónapos próbaidőt meghosszabbítsák. A módosítás korlátozná a határozott időre szóló munkaszerződések újbóli megkötésének lehetőségeit is. Ennek alapján két év alatt legfeljebb két határozott időre szóló szerződést köthetne alkalmazottjával a munkaadó. Ez a korlátozás leginkább a munkaerő-közvetítő ügynökségeket érinti majd, amelyek egyelőre korlátlanul köthettek ilyen munkaszerződéseket.

A munka törvénykönyvének módosítása a túlórák számának felső határát az eddigi évi 150-ről 100-ra csökkenti, és erősít a szakszervezetek pozícióján is. Egyben megszünteti azt a korlátozást, amely alapján a szakszervezet csak akkor képviselhette egy adott vállalat munkavállalóit, amennyiben legalább 30 százalékuk a szakszervezet tagja volt.

Kitekintő / Bumm.sk / mti.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »