Chilei diplomácia: a szíriai helyzet tarthatatlan

A Szíriában szolgálatot teljesítő chilei konzul, Roberto Abu Eid úgy nyilatkozott, hogy a diplomáciai személyzet Damaszkuszból Beirutba teszi át a székhelyét, a jelenlegi szíriai helyzet ugyanis „tarthatatlan”. Eid a La Tercera lapnak adott interjújában elmondta, hogy a damaszkuszi helyzet borzasztó, folyamatosak  a felek közötti összetűzések, a város fölött szüntelenül katonai helikopterek köröznek, a főváros repterét pedig le is zárták.

A Szíriában kialakult polgárháborús helyzetet értékelve Abu Eid elmondta, hogy a diplomáciai testület néhány tagja már napokkal ezelőtt elhagyta Szíriát, a személyzet másik fele, élükön Patricio Damm nagykövettel pedig a héten teszik ezt meg, írja a La Tercera.

A konzul elmondta, hogy egy házaspárt már sikeresen kimenekítettek Szíriából, ők Bejrútban leltek átmenetileg új otthonra. A szír-chilei házaspár és négy gyerekük a jövő héten visszatérnek Chilébe. 

Nem ők az egyedüliek, akiket a forrongó helyzet miatt evakuálni kellett a szír fővárosból. Az egyetemista Marian Japazt is Bejrútba menekítették a családjával együtt. Ők szintén a napokban térnek majd vissza szülőhazájukba.

A chilei nagykövetség nem csak a saját állampolgárai védelmét látta el, hanem egy perui családnak is segített elmenekülni Szíriából, akik néhány napon belül visszatérnek Latin-Amerikába. Peru jelenleg nem tart fenn diplomáciai missziót az arab országban. 

Sándor Nóra

Friss hírek