Korrupció vádjával letartóztatták a dél-koreai elnök bátyját

Korrupció vádjával őrizetbe vették Ri Szangdiket, Ri Mjongbak dél-koreai elnök bátyját, továbbá számos további, az államfőhöz közel álló személyt – jelentette az FP hírügynökség. Ri Szangdiket és a kormánypárt egyik jelenlegi képviselőjét az ügyészek azzal vádolják, hogy nagy összegű kenőpénzt (2007 és 2011 között összesen 525 ezer dollárt, azaz körülbelül 123 millió forintot) fogadtak el számos bajba jutott takarékbank vezetőjétől, akik ellentételezésképpen azt kérték, hogy mentsék meg őket egy könyvvizsgálattól.

A dél-koreai elnök bátyja egyes információk szerint egy textilipari cég igazgatótanácsától is kapott kenőpénzt több mint 100 ezer dollár értékben. Dél-Korea történetében eddig még nem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő elnök bátyját tartóztatta volna le a rendőrség. Ri Szangdik korábban a kormányzó konzervatív Nagy Nemzeti Párt nemzetgyűlési képviselője volt, a háttérből segítette testvére hatalomra kerülését. Később fokozatosan egyre nagyobb befolyása lett az államügyekre.

A nyomozás során kiderült, hogy az elnök közeli munkatársai közül is sokan nyújtottak segítséget csőd szélén álló bankoknak némi kenőpénz ellenében. Befolyással való üzérkedés vádjával került börtönbe az elnök feleségének több rokona is, az államfő azonban vizsgálatok után ártatlannak bizonyult.

Dél-Koreában decemberben tartanak elnökválasztást, Ri Mjong Bak azonban bejelentette: nem jelölteti magát újra. Szakértők szerint a vesztegetési botránynak a kormányzó pártra nézve csupán minimális hatása lesz a közelgő választásokon.

Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »