Friss hírek

Meghalt a ghánai elnök

Meghalt a bel- és külföldön egyaránt dicsért ghánai elnök, John Atta Mills.

Hatvannyolc éves korában hirtelen, valószínűleg torokrák következtében elhunyt John Atta Mills, Ghána államfője. Helyét az alelnök, John Dramani Mahama vette át, aki már le is tette az esküt.

Mills, aki múlt héten ünnepelte születésnapját, világszerte elismerésnek örvendett, miután a volatilis nyugat-afrikai régióban sikerrel őrizte meg országa stabilitását és demokratikus jellegét. Ghána gazdaságilag is jól teljesített: kakaóexportja mellett az aranybányászatban és 2010 óta az olajkitermelésben is jeleskedett, ami tavaly 13,5%-os GDP-növekedést eredményezett. Nem véletlenül utalt tehát Barack Obama amerikai elnök többször is az országra, mint példára egész Afrika számára.

Ghánában decemberben tartottak volna elnök- és parlamenti választást, ezen a most elhunyt államfő is indult volna. A kormányzó Nemzeti Demokratikus Kongresszusnak most új jelöltet kell találnia, hogy újra megnyerhessék a választást azzal a Nana Akufo-Addóval szemben, akit John Atta Mills 2008-ban csak szorosan, két fordulóban tudott legyőzni.

John Atta Mills a jó nevű London School of Economics-en tanult politikatudományt, majd doktori disszertációját adójogi és gazdaságfejlesztési kérdésekről írta a University of London-on. Huszonöt éven keresztül tanított az accrai egyetemen, közben pedig a politikába is belekóstolt. Jerry Rawlins adminisztrációja alatt egészen az alelnökségig vitte (1997-2001), a 2000-es választásokon azonban hiába volt ő a kormánypárt jelöltje, kikapott ellenfelétől.

Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »