Kiszivárgott az ENSZ jelentése Szomáliáról

Az ENSZ Monitoring Csoportja elkészítette 2012-es beszámolóját Szomáliáról és Eritreáról. Bár még hivatalosan nem adták közre, a jelentés már kiszivárgott, az a Somalia Report oldalán bárki számára elérhető. A szivárogtatásnak valószínűleg az az oka, hogy így vegyék elejét annak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az érintett kormányok esetleg blokkolni vagy cenzúrázni tudják a tanulmány állításait. Így az adatok teljesen hitelesek és bármiféle cenzúrától mentesen valós képet tudnak adni az afrikai országok helyzetéről.

A jelentés szerint Szomália jelenleg egy átmeneti állapot közepén jár, amely az augusztusi elnökválasztásban csúcsosodik ki. Azonban a kritikusok szerint az elnökválasztás nem fog segíteni az ország nehéz politikai helyzetén, mert csak a mostanihoz hasonló felépítésű rendszert fog létrehozni. Nagyon sürgető kérdés a korrupció felszámolása, valamint az egyre terjedő kalóz tevékenység visszaszorítása. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem rég egy közismert  szomáliai kalóz vezető diplomáciai útlevelet kapott az elnöktől, ami csak tovább növelte a politikai feszültséget az országban.

Szomália vezetői már reagáltak is a jelentésre. Az elnök, Sheikh Sharif Ahmed válaszában kifogásolta a jelentés kiszivárogtatásának időpontját, amely egybeesik az átmeneti kormány végével; ezzel szerinte az Átmeneti Szövetségi Kormányt járatja le. Mohamed Ali miniszterelnök, akit a jelentés korrupcióval és kötelességszegéssel vádol, teljes mértékben hamisnak nevezte az ellene felhozott vádakat. Elmondta, hogy szerint ez csupán arra szolgál, hogy nehezen megszerzett jó hírnevét befeketítsék. A miniszterelnök biztosított minden szomáliai polgárt, hogy a fejlesztési partnerek továbbra is elkötelezettek Szomália irányába, és az országba érkező adományok felhasználása is ellenőrzött, átlátható és elszámolható.

Stemler Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »