Nem arattak győzelmet az iszlamisták

A diktátor, Moammer Kadhafi bukása óta az első választásra másfél hete került sor Líbiában. Az eredmények kihirdetésekor leginkább a Nemzeti Erők Szövetségének (NFA) volt oka az örömre, hiszen a pártok közül ők nyerték el a legtöbb mandátumot, háttérbe szorult mögöttük a Muszlim Testvériség politikai szárnya és a többi mintegy 100 frissen alakult párt is. Ezzel Észak-Afrikában egyedüliként választott az ország egy sokkal inkább liberális tömörülést a Tunéziában és Egyiptomban győzelmet aratott iszlamista párthoz képest.

A 200 fős Általános Nemzeti Kongresszusban a korábban miniszterelnökként tevékenykedő Mahmud Dzsibril által vezetett párt 39, míg az iszlamista Igazságosság és Építkezés Párt 17 mandátumot tudhat magáénak. Mindemellett 120 független jelölt vesz majd részt az ország demokratikus átszervezését segítő kongresszusban, így az 58 párt koalíciójaként létrejött Nemzeti Erők Szövetsége nem könyvelheti el az abszolút többséget. Még semmi sem biztos a mandátumok számát illetően, a be nem jutott riválisoknak 14 napja van a fellebbezésre.

Mahmud Dzsibril már felhívta a többi párt figyelmét arra, hogy össze kell fogniuk és közös tervet kell kialakítaniuk az ország újjáépítése érdekében. Sok feladat vár a kongresszusra: mentorálnia kell az új alkotmány megírását, ki kell választania a miniszterelnököt és új befektetőket is találnia kell az országnak.

Kántor Adrienn

Friss hírek