Mexikó: választás utáni csatározások

Két héttel a mexikói választások után még mindig nem biztos, hogy ki lesz a latin-amerikai ország elnöke. A szavazatok többségét elnyerő Enrique Peńa Nietonak és pártjának akár őszig kell várnia. A baloldali koalíció a választások érvénytelenítését kérte a Szövetségi Választási Bíróságtól, ami szeptember 6-ig vizsgálja a választási csalás mellett felsorakoztatott bizonyítékokat.

Több külföldi közjogi méltóság, köztük Hugo Chávez venezuelai, Barack Obama amerikai, Raúl Castro kubai, Mariano Rajoy spanyol vezető gratuláltak a mexikói elnökválasztás győztesének, Enrique Peńa Nietónak, aki hivatalosan még nem elnök, akár egészen szeptemberig kérdéses marad, hogy a jelenlegi győztes berendezkedhet-e az elnöki rezidenciára.

Nincs „telikocsi”

A július 1-jei választások pontos eredménye szerint a PRI-PVM (Intézményes Forradalmi Párt és a Zöld Párt) koalíció jelöltje, Enrique Peńa Nieto 38, 21 százalékkal nyert, őt a PRD-s Andrés Manuel López Obrador („AMLO„) követi 31, 59 százalékkal, Josefina Vázquez Mota (PAN) pedig a harmadik 25, 41-gyel.

A Kongresszus arányát tekintve mindkét kamarában a PRI-PVM koalíció kapta a legtöbb szavazatot, de nem szerzte meg az egyszerű többséget, ami a törvénymódosításokhoz és az alkotmányreformhoz szükséges lenne. Az 500 fős Képviselőházba összesen 242 képviselőt ültethet, míg a jelenleg kormányzó Nemzeti Akció Pártjának (PAN) frakcióját 115-en alkotják majd, a baloldali koalíció pártjai pedig összesen 133 személyt delegálhatnak a szeptember elsején kezdődő ülésszakra, az Új Szövetség Pártnak (PANAL) 10 hely jut. A Szenátus összetétele is hasonlóan alakult, a 128 ból, 57 lesz a PRI-PVM szenátora, második helyre a PAN kerül, 38 taggal, majd a PRD (Demokratikus Forradalom Pártja), PT (Munkáspárt), MC (Polgári Mozgalom) összesen 32-vel, végül a PANAL eggyel.

Ez azt jelenti, hogy a PRI 70 év alatti hegemóniáját nem tudja folytatni, tárgyalnia kell az ellenzékkel, ha véghez akarja vinni az elképzeléseit, mivel egy törvénymódosítás a kamara fele plusz egy szavazattal lehetséges, az alkotmánymódosítás pedig a törvényhozók harmadának támogatásával. Tehát nincs „carro completo” („telikocsi”): így nevezték a PRI tagjai („priisták”) a párt virágkorában, amikor a Kongresszusban abszolút többséget szereztek.

Peńa Nieto hiába kapta a legtöbb szavazatot, a választási eljárásról szóló törvény (Cofipe) értelmében addig nem hivatalos a végeredmény, amíg meg nem oldják a szavazással kapcsolatban felmerült problémás kérdéseket. Már a választások estéjén voltak jelek arra nézve, hogy a baloldal jelöltje, AMLO és az őt támogató, Movimiento Progresista („Haladó Mozgalom”) koalíció minden kártyát bevet, annak érdekében, hogy megnehezítse Peńa hatalomba vezető útját. Obrador legfrisebb sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ő és pártja nem ismerik el a PRI győzelmét, és benyújtották a szövetségi választási bírósághoz (Trife) az érvénytelenítés iránti kérelmet.

A Cofipe szerint Obradorék akkor érnének célt, ha sikerülne bebizonyítaniuk, hogy a választási bizottságok minimum 25 százalékában előfordultak súlyos szabályszegések. Legutóbb 2011-ben, a michoacáni kormányzó választás után merült fel hasonló probléma, de a hatóság akkor arra a döntésre jutott, hogy a vétségek nem befolyásolták a végeredményt. A vizsgálatok végső határideje szeptember 6., a pártok megfellebbezhetik a bíróság döntését, de lehetőségük van további bizonyítékok benyújtására a vizsgálati szakaszban is. A baloldal stratégiáját képezi, hogy a köztereken bizottságokat állítanak fel, és a kérvényüket támogató aláírásokat gyűjtenek, más intézkedések is várhatóak, amelyekről azonban még nem adtak tájékoztatást.

Több frontos harc a „dinoszauruszok” ellen

Az Intézményes Forradalmi Párt 71 évig tartó kormányzása idején politikusai a dinoszaurusz jelzőt kapták: a demokráciára éhes, és a PRI-t anakronikus szörnyetegként, a változás akadályaként látó mexikói kritika ajkán született ez a metafora, megalkotói a rendszerváltás után, a 2000-es években azt várták, hogy a PAN meteorit lesz a PRI-re nézve, s a párt úgy megsemmisül, mint ahogyan a dinoszauruszok is kihaltak. (Egyes elméletek szerint ugyanis a mexikói partoktól nem messze, 65 millió évvel ezelőtt történt Chicxulub-becsapódás eredményezte a dinoszauruszok – legalább egy bizonyos részének – kihalását. Az aszteroida becsapódása által okozott kráter nyomaira víz alatti bizonyítékokat találták a Yucatán-félsziget partjainál.)

Vicente Fox (PAN) kormánya azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért megerősödött a PRD, 2006-ban a választáson Obrador gyanús körülmények között maradt alul Felipe Calderónnal szemben, mindössze 0,56 százalékkal. AMLO sok támogatót vesztett, amikor a demokratikus intézményeknek ellentmodva sátrakat állított fel a Paseo de la Reformán, és magát elnökké avatta, ez a meggyengüléséhez vezetett, és mellette a Calderón kormányzat sikertelensége miatt a PAN is népszerűtlenné vált, ami miatt végül a PRI támogatottsága ismét megnőtt.

A dinoszaurusz metafora mára már értelmét vesztette, de van egy réteg Mexikóban, akik nem akarják elfelejteni azt a 71 évet, amely alatt lehet, hogy még meg sem születtek, ők a Yo Soy 132 nevű mozgalom diákjai, akik a választások után sem hallgatnak.

A Yo Soy 132 július 1-jén ott volt az urnák mellett is megfigyelőként, majd elérte, hogy az IFE újraszámlálja a szavazatok felét, most pedig a választások érvénytelenítését tűzte zászlajára. A hétvégén két rendezvényt szervezett, az egyiket Mexikóvároshoz közeli San Salvador Atenco-ban, ahol a szervezet 250 másik civil mozgalommal együtt kialakította a következő napok „Beiktatás elleni harc” (Plan de lucha contra la imposición) nevű akciótervét. Emellett az utcát is birtokba vették, a múlt heti ún. „mega marchához” (hatalmas tömegfelvonuláshoz) hasonlóan, ismét az ország több városában tüntettek. Mexikóvárosban 5000 ember követelte a választási eredmény érvénytelenítését: „Mexikó szavazott, Peńa nem győzött!„; Itt látható, hogy nem lesz elnök Peńa Nieto! feliratú transzparensekkel. Emellett a Központi Választási Hivatal is a kritika kereszttüzébe került. 

A kormányzó PAN szintén azzal a kéréssel fordul a hatóságok felé, hogy vizsgálják ki Peńa Nieto kampányának költségvetését, noha a párt vezetősége elhatárolódott attól, hogy a baloldali koalícióval együtt nyújtsanak be kérvényt. Elismerik az IFE munkáját, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a választási kampány alatt súlyos hibák történtek. Közben Josefina Vázquez Mota sem búcsúzik vesztesként, Ola Civil néven új mozgalmat szervez, és felhívást intéz azokhoz, akik támogatták a választási kampány során. Vázquez Mota szerveződése a mexikói polgárok számára legfontosabb kérdések előmozdítását akarja véghezvinni. Felipe Calderón elnök is szót emelt a szavazatvásárlás ellen, ám ő a jövőbeli választási reformok szükségességére helyezte a hangsúlyt, és nem a szavazás érvénytelenítésére.

Calderón jövőjével sokat foglalkozik az ország közvéleménye, egy interjúban azt sem zárta ki, hogy mandátumának lejárta után elhagyja Mexikót. Véleménye szerint a vereség miatt a kormánypárt újraalapítására van szükség, hogy ismét közelebb kerüljenek az emberekhez. Kérdés, hogy a jövő PAN-jának soraiban ott lesz-e Vicente Fox ex-elnök, aki ellen a párt vezetősége kizárási eljárást indított a kampány alatt tett kijelentéseiért.

Ígéretekkel a vádak ellen-az új PRI körvonalai?

Az Intézményes Forradalmi Párt elnöke szerint ez volt a legigazságosabb választás Mexikóban, amit azzal támasztott alá, hogy a szavazatoknak több, mint felét újraszámolták. Obradort „rossz vesztesnek”, az általa felsorolt érveket pedig hamisnak nevezi. „A PRI megjelenik a Válaztási Bíróságon, nemcsak azért, hogy megvédje a legitim győzelmünket, hanem azért is, hogy megvédjük több, mint 50 millió mexikói szavazatának értékét, akik gyakorolták a választási jogukat, és akiket ő el akar törölni” – mondta Pedro Joaquín Coldwell pártelnök egy sajtótájékoztatón.

Enrique Peńa Nieto több interjúban is elutasította a csalás vádját, a priista a napokban mutatta be azt a csoportot, akikre az elkövetkezendő hónapokban támaszkodni fog. Nem okozott meglepetést, bizalmi emberekkel vette körül magát. Luis Videgaray a szociálpolitikáért felel majd, Miguel Ángel Osorio Chong sajtószóvívő lesz, Jesus Murillo Karam pedig jogi koordinátor. EPN csak akkor nevezi majd meg a kabinetét, amikor lezárul a Trife vizsgálata, azonban a csoport tagjai nagy valószínüséggel később is fontos feladatokat kapnak. Videgarayból valószínüleg pénzügyminiszter lesz, Osorio a Belügyminisztérium élére kerülhet, Karam pedig a Főügyészségi Hivatalt vezetheti akkor, ha a PRI alakít kormányt, mondja a CIDE akadémikusa, Javier Aparicio.

Ördögi kör

A baloldal helyzete azonban kevésbé ennyire egyszerű, az elnöki széket nem, de a Kongresszusban jelentős erőt szerzett, kérdés, hogy most elfogadja-e az ellenzéki szerepet AMLO és a koalíció. 2006-ban a Por el Bien de Todos nevű szövetséget alkották a baloldali pártok. A választási eredmény megismerése után legfőbb követelésük a szavazatok újraszámlálása volt, tekintve, hogy Calderón mindössze 243 ezer vokssal nyert.

Az IFE végül 9 százalékot számolt újra, újabb  és újabb botrányok közepette, az urnák egy része sértett volt, sőt találtak megégetett szavazólapokat is. Az eredmény tüntetés lett, Obrador nem ismerte el, hogy ellenzéki pozícióba került, mert véleménye szerint azzal elárulta volna a támogatóit, ez derült ki Luis Mandoki Fraude című filmjében tett nyilatkozatából, amit a mexikói rendező a hat évvel ezelőtti eseményekről készített.

A 2006-os események látványos pillanata volt, amikor a baloldal és szimpatizánsai sátrakat húztak fel a Paseo de la Reformán, mellette megpróbálták megakadályozni Calderón beiktatását és 2 éven át megtagadták a kormánnyal és a hatóságokkal való párbeszédet, ami AMLO népszerűtlenné válásához vezetett. A BBC Mundo-nak nyilatkozó Robert Bartra szerint a baloldalnak most két út között kell döntenie. Inkább társadalmi mozgalomként lesz aktív, vagy megerősíti a jelenlétét a törvényhozásban.

A koalíció jelenlegi hozzáállásából úgy tűnik, hogy tanult a hat évvel ezelőtt elkövetett hibákból, mivel az utcai demonstráció helyett, vagy mellett most demokratikus eszközöket is használ az eredmények vitatására ami a jövőben a tárgyalásra és a párbeszédre való nyitottságát vetíti előre.

Kérdés, hogy mennyire fékezi vagy mennyire működik majd együtt az ellenzékbe került PAN és PRD a PRI-vel, noha még egy lépés hátra van, meg kell kapnia a jogot a kormányalakításra -és ez már nem a párton múlik.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »