Nem néztek egymás szemébe a két Szudán vezetői

A hűvös találkozás ellenére fontos döntés született a két ország jövőjét illetően. A most egy esztendős Dél-Szudán és Szudán között egy sor megoldatlan kérdés veszélyezteti a kontinens békéjét.

A hétvégén találkozott egymással a két Szudán vezetője annak érdekében, hogy lépéseket tegyenek az országaik között hónapok óta húzódó konfliktus megoldásában – adta hírül a Reuters. Bár Omar Bashir és Salva Kiir nem ráztak kezet, és nem is néztek egymás szemébe miközben beszéltek, az egyeztetés kiemelkedő jelentőséggel bír. A találkozóra az Afrikai Unió ülése után került sor.

Szudán és Dél-Szudán áprilisban háború közeli állapotba került, miután fegyveres harcok törtek ki az olajban gazdag Heglig-területeken. A szomszédok Dél-Szudán tavalyi függetlenedése és kiválása óta számos témában kerültek szembe egymással. Ilyen megoldatlan kérdések a szárazföld határolta Dél által fizetendő tranzitdíjak összege Szudánnak, amiért az engedi a délieknek, hogy olajukat az ország területén átszállítsák. Nem rendezett a határok pontos meghúzása, illetve a nemzeti adósság két fél közti elosztása sem.

Az ENSZ most augusztus másodikáig írta elő a két Szudánnak, hogy dűlőre jussanak, különben kemény szankciókra számíthatnak a Biztonsági Tanácstól. Az ENSZ ugyanakkor üdvözölte az Afrikai Unió aktív szerepvállalását a viszály békés megoldásában. Bashir és Kiir megegyeztek, hogy egy „új szellemiségű stratégiai partnerséget” alakítanak ki, amelynek egyik legfőbb eleme, hogy a jövőben nem folyamodnak erőszakos eszközökhöz céljaik elérése érdekében.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »