Két hét múlva indul az egészségbiztosítós akció

Egyre konkrétabb formát ölt Robert Fico szlovák kormányfő terve az egészségügyi biztosítók összevonásáról. A hírek szerint két hét múlva a kormány elé kerül az egyetlen egészségbiztosító létrehozásáról szóló tervezet.

A dokumentumról Beatrice Hudáková, a kormányfő szóvivője számolt be a Sme napilapnak. „A közös biztosító képes úgy stabilizálni a pénzfolyamokat az egészségügyben, hogy a források minőségi egészségügyi ellátás formájában jussanak vissza a páciensekhez” – magyarázta.

Az anyagot a Zuzana Zvolenská vezette egészségügyi minisztérium készíti elő. A magánbiztosítók tulajdonosaival azonban még senki sem beszélt, mutat rá a lap, mely szerint a Dôvera és az Union nem tervezi a távozást a piacról. Ha a kormányfő nem tud velük megegyezni a felvásárlásról, elismerte, kisajátítás következhet.

A Dôvera árát nagyban befolyásolhatja az a hitel, melyet a biztosító tavaly vett fel. Mint arról beszámoltunk, a pénzt részvényeseinek kifizetésére használta fel. A Penta pénzügyi csoport, és a Cipruson regisztrált Prefto Holding Limited 180 millió eurót kapott.

A hitel egy részét a biztosító már törlesztette, de ha az állam meg akarná vásárolni a Dôverát, még mindig 150 milliós adósság szakadna a nyakába. A kisajátítás esetén ugyanez lenne a helyzet. Andrej Leontiev, a TaylorWessing ügyvédi iroda munkatársa a Sme napilapnak azt mondta, a Ficóék csak akkor kerülhetnék el a hitel kifizetését, ha csupán a biztosító ügyfeleit vennék át.

Zvolenská egyelőre nem árulta el, milyen módon tervezi a biztosítók egyesítését az állam. Véleménye szerint még korai erről beszélni.

Azt sem tudni, miből teremti elő a kormány az egyesítéshez szükséges összeget. „Az összevont egészségbiztosító kérdése egyelőre szándék szintjén van, a kérdések még koraiak” – reagált a Sme megkeresésére a pénzügyminisztérium. Hasonlóan reagált a kormányhivatal is, véleményük szerint még minden nyitott.

A kormányfő korábban úgy nyilatkozott, a biztosítók felvásárlását fedezhetnék abból a pénzből is, ha az állam eladná részvényeit azokban a vállalatokban, melyeket nem tart ellenőrzése alatt. Elsősorban a Slovak Telekom jöhet szóba: az állami részvények eladásából nagyjából egymilliárd euró folyhatna be.

Jelenleg azonban nincs folyamatban egyetlen privatizációs folyamat sem, állítja a gazdasági minisztérium. „A minisztériumot nem szólították fel, hogy cselekedjen a Slovak Telekom részvényei eladásának ügyében. Nincsenek és nem is voltak tárgyalások, sem hivatalosak, sem nem hivatalosak” – zárt ki minden spekulációt Stanislav Jurikovič, a tárca szóvivője.

Híd: Fico terve nem jó

A Híd közleményben bírálta a kormányfő egyesítési terveit. „A Smer szándéka szocialista jelleggel bír, a Híd azonban a pluralizmus híve. A jelenlegi helyzet is azt bizonyítja, hogy az állami egészségbiztosító veszteséges, rosszabbul gazdálkodik a közpénzekkel, mint a magánbiztosítók. Amennyiben Szlovákiának csak egy egészségbiztosítója lenne, az állam nyomást gyakorolhatna rá és ez nem a betegek érdekeit szolgálná” – áll a közleményben, melyet Kovács Nikolett, a Híd sajtótitkára küldött a Bummnak.

A Híd szerint Robert Fico olyan megbízást adhatott volna inkább az egészségügyi miniszternek, amely versenyhelyzet kialakításához vezetne az egészségbiztosítók között, mivel az valóban a betegek javát szolgálná.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »