Etnikai összecsapás Nigériában: egy szenátor is az áldozatok között

Két magasrangú politikus is áldozatául esett annak a hétvégi fegyveres összetűzésnek, amely muszlim és keresztény csoportok között tört ki.

Ismét sok áldozatot követelt Nigériában a szombaton kezdődő erőszakhullám, amely vasárnap egy temetésen résztvevő – etnikailag vegyes – tömeg megtámadásával folytatódott. A kétnapos zavargás a jelentések szerint legalább 63 életet követeltek, akik között politikusok is voltak. Plateau állam kormánya kijárási tilalmat rendelt el, amíg a kialakult helyzetet stabilizálni tudják.

A szombati összetűzés a fulani muszlim pásztorok és az őslakos keresztény törzsek között robbant ki. A muszlimok azzal vádolták az államot, hogy előnyben részesíti az őslakosokat velük szemben, ezért fegyverrel vettek elégtételt a keresztény népcsoportokon. Plateau etnikailag vegyes állam, hiszen itt találkozik a többnyire keresztények lakta déli terület a főként muzulmán északival. A térség Nigéria „puskaporos hordója” a folyamatos össztűzések miatt. 2008-ban 700 ember vesztette életét az egy hétig tartó harcokban. Két évvel később 300 embert öltek meg.

A hétvégi összetűzések áldozatai között van két magasrendű politikus, egyikük egy kormánypárti szenátor. Az elnök, Goodluck Jonathan vasárnap közleményt adott ki, melyben „kegyetlennek és sajnálatosnak” nevezte a szenátorral történteket. Jonathan a múlt hónapban váltotta le a védelmi minisztert és a nemzetbiztonsági tanácsadóját. Ezt azzal indokolta, hogy „új taktikára van szükség a terrorizmus ellen”. A hétvégén történtek valószínűleg méginkább megerősítik az elnököt döntésében.

A legtöbb forrás szerint a halottak nagy része keresztény. A biztonsági szakértők a fegyveres összetűzést a Boko Haram provokációjának tulajdonítják. Ez az iszlám terrorista szervezet már a korábbi hónapokban is több öngyilkos merényletet követett el keresztény templomok ellen Nigéria-szerte.

Stemler Dániel

Friss hírek