Közös ünnepség Dél-Szudánban?

Salva Kiir, Dél-Szudán elnöke meghívta Omar Bashir szudáni elnököt az egy éve kikiáltott dél-szudáni függetlenség alkalmából tartott ünnepségre, annak ellenére, hogy országaik között mindmáig feszült a viszony. A súlyos gazdasági válság ellenére Dél-Szudán számos államfő és magas beosztású tisztséget viselő személy részvételére számít.

A függetlenség elnyerésében fontos érdemeket szerzett Salva Kiir nagyra értékelte Bashir elkötelezettségét a tavaly januárban, Dél-Szudán elszakadása kérdésében kiírt referendum kapcsán, ezért is hívta meg a közös ünneplésre. Ennek ellenére kettejük viszonya nem felhőtlen: a két ország hadserege több vitatott, olajban gazdag terület miatt (Abyei, Heglig) összecsapott az utóbbi hónapokban, ráadásul Szudán a saját területén febukkanó (dárfúri, dél-kordofáni és dél-nílusi) lázadások támogatásával vádolja Dél-Szudánt.

A dél-szudáni delegáció kérésére az ünnepség utánra halasztották a két ország között etióp szerepvállalással zajló, elsősorban a biztonság megteremtését célzó közvetítő tárgyalásokat. A dél-szudáni kormány megerősítette, hogy az országok vezetői a jövő héten folytatják a megbeszéléseket.

Pavlovits Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »