Asztanában tárgyalják majd az iráni kérdést

Július 2-án, az iráni atomprogramról szóló isztambuli tárgyalás előtt egy nappal a kazah külügyminisztérium képviselője bejelentette, hogy Asztanát szeretnék jelölni az atomtárgyalás következő, szakértői fordulójának helyszínéül, és ezt az igényüket be is nyújtották az illetékes nemzetközi szervezetekhez – tudósított a Kazinform hírportál. Szavai szerint, ha az érintett felek megegyeznek, a kazah főváros készen áll a találkozó megszervezésére.

A kazah hivatalnok elmondta, hogy Kazahsztán mindig is az iráni atomprogram szabályozása mellett tette le a voksát, és kizárólag diplomáciai úton. Kifejtette, hogy támogatják Teherán békés célokra használt nukleáris energia-termelését, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség feltételeinek megfelelően és ellenőrzése alatt.

A legutóbbi isztambuli tárgyalás óta sincs jelentős előrelépés az ügyben, hiszen ez politikai nézeteltérés, és a tudományos szakértők bevonása ellenére is, továbbra is elsősorban az marad. A következő forduló középszintű tárgyalás lesz Helga Schmid, az EU helyettes külügyi képviselője és iráni kollégája, Ali Bagheri között, amely szakértői kommentárok szerint elsősorban a párbeszéd fenntartását hivatott szolgálni. Előfordulhat ugyanakkor, hogy Asztanában születik majd áttörés?

Tóth I. Dávid

Friss hírek