Újabb törésvonal a zimbabwei koalíción belül

Saviour Kasukuwere, Zimbabwe önigazgatással és az őslakosok helyzetének javításával foglalkozó miniszter egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, melynek értelmében a külföldi kézben lévő bankoknak és magániskoláknak egy év alatt úgy kell átalakítaniuk a tulajdoni viszonyaikat, hogy a részvények 51 százalékban helyi feketék kezébe kerüljenek. David Coltart oktatási miniszter hivatalos Twitter-csatornáján válaszolt: szerinte ez „törvénytelen, alkotmányellenes és ebből kifolyólag alkalmazhatatlan”. Az állami kézben lévő Herald hírlapnak kifejtette: a legtöbb magániskolát ma már az egyház és különböző szervezetek birtokolják, és nincs bőrszín szerinti megkülönböztetés.

A szakértők szerint azonban többről van szó, mint a tulajdonlás vagy egy törvény körüli vita. A Zimbabwét vezető koalíció, azaz a Robert Mugabe állmafő vezette ZANU-PF, illetve a Morgan Tsvangirai miniszterelnököt adó MDC szövetsége ugyanis az utóbbi időben recseg-ropog, sokak szerint szétesőben van. Coltart az MDC tagja, így érthető, miért támadja a törvénytervezetet.

Kasukuwere egyébként már korábban kikényszerítette, hogy egyes bányászvállalkozások elfogadják az 51 százalékos törvényt. Így például az Impala Platinum, a világ második legnagyobb platinabányász vállalkozása is elfogadta az új szabályokat.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »