Így lehetsz elnök Szomáliában

A 2000 óta tartó átmeneti kormányzás lassan véget ér a kelet-afrikai Szomáliban; a tervek szerint júliusban megválasztják a parlament új tagjait, akik aztán augusztus 20-án döntenek az új elnök személyéről. Több, mint 60 jelölt van az államfői pozícióért folyó versenyben, a jelenlegi elnök, Sharif Sheikh Ahmed néhány hete jelentette be, hogy indul az újabb ciklusért, és kész folytatni az erőfeszítéseit a terrorizmus ellen, ami egyre nagyobb veszélyt jelent a térségben.

Abdi Aynte, az Al Jazeera újságírója az African Arguments blogon szedte pontokba, hogy az elnökválasztási győzelemhez mire van egy jelöltnek szüksége. Mivel az államfőt közvetlenül, a parlamenti képviselők választják, első és legfontosabb a támogatói bázis megteremtése, azaz a saját alklánból származó képviselők támogatásának megszerzése. Létfontosságú ugyanakkor egy politikai hálózat kiépítése is: egy ideális jelölt meg tud szólítani más alklánhoz tartozó képviselőket is.

A külső támogatók, főként a szomszédos országok komoly hatást tudnak gyakorolni a választás kimenetelére, olyannyira, hogy a legutóbbi három választás alkalmával mindig az a jelölt győzött, aki valamelyik szomszéd (Etiópia vagy Dzsibuti) támogatását élvezte. Mivel sok jelölt kettős állampolgár és az utóbbi években más országban élt, nevük nem ismert Szomáliában, velük szemben rengeteg előnye van azoknak, akik a szomáliai politikai vagy üzleti életben régóta tényezők.

Persze az egyik legfontosabb tényező az anyagi háttér, hiszen az esetek nagy részében a jelöltek egész egyszerűen megvásárolják a szavazatokat a képviselőktől, ezért a legtöbbet ajánló kerül ki győztesen a választásból.

Stemler Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »