Szenegál új parlamentet választott

Minimális érdeklődéssel folyt le a szenegáli parlamenti választás, ahol a felmérések szerint mindössze a lakosság 21%-a ment el szavazni vasárnap. Ettől eltekintve a választási bizottság azt nyilatkozta, hogy „nagyrészt elégedett” a szavazással. Bár hivatalos eredmény még nincs, az előzetes becslések szerint Macky Sall – az új elnök – koalíciós partnereivel meg fogja tudni szerezni a parlamanti helyek többségét. 

A korábbi elnök, Abdoulaye Wade népszerűsége drámaian lecsökkent az utóbbi időben, és az elmúlt évben országszerte tüntettek Wade ellen, zavargások és összetűzések színterévé vált a nyugat-afrikai ország. A márciusi elnökválasztás második fordulójában aztán az ellenzéki Sall magabiztosan, a szavazatok 65%-át megszerezve győzött, és egy új korszak kezdetét hirdette meg az országban.

A tegnapi parlamanti választás ennek fényében tehát Macky Sall pártjának elsöprő sikerét ígéri. Külön érdekesség, hogy valószínűleg több női képviselő lesz a parlamentben, mint valaha, köszönhetően annak a 2010-es törvénynek, amely megköveteli a nemek egyensúlyát a pártlistákon. Sokakat azonban sokkal inkább foglalakoztat az a probléma, hogy a lakosság legnagyobb része nem ment el szavazni.

A szakemberek szerint Sall irányításával Szenegál elindulhat a fejlődés útján, de óriási feladat vár az új elnökre, hogy az elődje által leromboltakat újjáépítse. Samir Gadio, a Standard Bank elemzője szerint Sall győzelme adhat egy kis lökést Szenegálnak, viszont hatalmas munka lesz az államháztartás újbóli stabilizációja és a költségvetési hiány megoldása is, amely elsősorban a korábbi elnök tevékenysége miatt vált problémává.

Stemler Dániel

Friss hírek