Tanzániai orvossztrájk megfélemlítéssel

Jakaya Kikwete, Tanzánia elnöke visszautasította azokat a feltételezéseket, miszerint a kormány rabolta el és kínozta meg az orvosok aktuális sztrájkját koordináló csoport vezetőjét, Steven Ulimbokát. Az aktivistát saját állítása szerint fegyveresek rabolták el és vitték Tanzánia legnagyobb városának, Dar es-Salaam határába, ahol összeverték. Az államfő nyilaktozatában arra szólította fel az orvosokat, hogy térjenek vissza a munkához.

„Tisztában vagyok vele, hogy a kormányt is gyanúsítják. Megrémisztenek ezek a feltételezések. Miért akarná a kormány bántani Dr. Ulimbokát?” – kérdezte vasárnap a nemzeti televízióban Kikwete. Pénteken Ulimboka sztrájkra szólította fel az országban dolgozó kollégáit, így követelve kedvezőbb bérezést és jobb munkakörülményeket.

Kikwete kijelentette, hogy a követeléseket nem teljesíti: nem háromszorozza meg az orvosi fizetéseket, ellenben elbocsátással fenyegette meg a munkát beszüntetőket. Az orvosok 3,5 millió tanzániai shillinget követelnek kezdő havi fizetésként, valamint a fizetésük 140 százalékának megfelelő juttatást. Kikwete jelezte: „az összesen 7,7 milliós fizetést az állam nem engedheti meg magának.” A sztrájk szerinte törvénybe ütköző, etikátlan és nem szolgálja a társadalom érdekeit.

Kelet-Afrika második legnagyobb gazdaságával rendelkező országa 2012-2013-ra az állami szektorban dolgozók bérének 15-20 százalékos emelését vállalta. Az elnök elmondta, hogy az orvosok 960 ezer shillinges kezdő fizetése kétszerese egy közhivatalnokénak. A tanzániai infláció kis mértékben csökkent májusban, de még mindig két számjegyű, a régióbeli országokéhoz hasonlóan 18,2%.

Pavlovits Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »