Csúszik az ESM bevezetése

Az eredeti tervek szerint július 1-től indult volna az új Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), mely az átmeneti válságkezelő eszközt, az EFSF-et váltaná. A mechanizmust aláíró országok még nem fejezték be a ratifikációs folyamatot, ami elengedhetetlen az alap felállításához. A legnagyobb befizető Németország pénteken ratifikálta az ESM szerződést. A csúszás várhatóan nem növeli az euróövezeti aggodalmakat, hiszen a rendszer életbelépéséig működik az átmeneti EFSF alap, mely szükség esetén azonnal bevethető.

Az ESM 500 milliárd eurós tőkével rendelkezik majd, de tőkeáttétel segítségével összesen 700 milliárd euró összeget tud megmozgatni. A pénteken zárult EU csúcson megállapodtak arról, hogy a mechanizmus forrásai kormányok közbeiktatása nélkül felhasználhatóak az euróövezeti bankok feltőkésítésére.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »