Százakat öltek meg törzsi harcokban Dél-Szudánban

2011 decembere és 2012 februárja között az ENSZ számításai szerint közel kilencszáz dél-szudáni halt meg törzsi összecsapásokban. A konfliktus úgy kezdődött, hogy a nuer törzshöz tartozó hétezer felfegyverkezett fiatal rátámadt a Kelet-Jonglei államban lévő rivális murle törzs falvaira és marhák tízezreit lopták el, valamint nőket és gyerekeket raboltak el. A támadásuk során 612 embert öltek meg és az ezt követő bosszúhullám további 276 életet követelt, valamint tízezrek menekültek el a Franciaország méretű területről. A helyi hatóságok két és háromezer közé teszik a halottak számát – adta hírül a Reuters.

Az ENSZ bírálta a helyi erőket, amiért nem tudták megakadályozni a vérontást, annak ellenére, hogy voltak erre előjelek. Azt, hogy a helyi missziójuk (UNMISS) nem tudott közbelépni, azzal magyarázták, hogy az 5780 fős kontingens sem létszámban, sem felszerelésben nem volt képes hatékonyan fellépni.

Dél-Szudán súlyos válsággal küzd. Az ifjú államnak továbbra is ellenséges a viszonya északi szomszédjával, a gazdaság helyzete sem rózsás, miután kénytelen volt leállítani a bevételei 98%-át adó olajkitermelést, hatalmas a korrupció, a menekültkérdés is komoly gondot okoz, és mindemellett a törzsi viszály is súlyosbítja a helyzetet.

Rabb Imre

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »